Документи от Народния съд могат да бъдат разгледани онлайн
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2014 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Документи от Народния съд могат да бъдат разгледани онлайн

София /КРОСС/ Нов сайт на Държавна агенция „Архиви" представя документи от Народния съд в свободен достъп. Това е шестият пореден сайт, създаден от агенцията, част от дългосрочната й цел за дигитализирането и публикуването на документи от миналото в интернет, обяви на пресконференция днес председателят на институцията Иван Комитски, пише Дарик.
Комитски обясни, че проектът започва с работата на Първи състав в София, който се занимава с дейността на регенти, министри и дворцови съветници. До два месеца ще бъде готова и частта за Втори състав, свързан с депутатите, като работата ще продължи поетапно до Тринадесети софийски състав.
"Представили сме документите такива, каквито са, а целта ни е хората да се запознаят с индивидуалните материали по всяко досие и дело за всеки подсъдим и да изградят сами становище „за" и „против" конкретния човек", заяви Върбан Тодоров, зам.-председател на агенцията и експерт, работил по сайта. Той подчерта, че не бива да се говори на едро за тези деяния.
Дигиталната колекция „Народният съд 1944-1945 г." съдържа 14 301 листа архивни документи - свидетелски показания, последни думи на подсъдимите, протоколи от заседанията, снимки на съставите и др. Те могат да бъдат разгледани на адрес - http://archives.bg/narodensud.
Според експертите от Държавна агенция „Архиви" няма данни да е имало унищожаване на документи. Те обясниха, че след приключването на съда през 1945 г. цялата документация е пръсната по различни министерства и е събрана през 1952-53 г. в архива на МВР. В агенция „Архиви" постъпва през 2010 г.