Златанова ще участва във второто общественото обсъждане на проекта за нов НК
Секция: ПОЛИТИКА
23 Юни 2014 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Златанова ще участва във второто общественото обсъждане на проекта за нов НК

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова ще участва утре, 24 юни 2014 г., в общественото обсъждане на проекта на нов Наказателен кодекс /НК/. Форумът е организиран от Комисията по правни въпроси на Народното събрание, съвместно с Министерството на правосъдието.

Събитието започва в 15.00 ч. в зала „Изток" на Народното събрание и участие в него ще вземат представители на законодателната власт, съдебната власт, на адвокатурата и на научната общност.

Дебатът ще бъде излъчван в реално време на специалната секция „Обществено обсъждане на нов НК" на интернет-страницата на Народното събрание.

Припомняме, че в първото обществено обсъждане на проекта на нов НК, който се проведе на 18 март, тази година, становища дадоха неправителствени организации, сдружения, представители на работодателски организации и синдикати.

Настоящият Наказателен кодекс е в сила от 1968 г. и досега е изменян близо 100 пъти. Началото на изработването на нов НК бе поставено с приетото от Министерски съвет решение №469 за Концепция за наказателна политика 2010-2014 г.

Проектът, над който работиха близо 4 години общо 73-ма експерти, бе публикуван на сайта на Министерство на правосъдието и Портала за обществени консултации на Министерски съвет на 21 декември 2013 г., а правителството прие текстовете на 15 януари 2014 г.