Асеновград посреща Еньовден с уникалния обичай „Калиница”
Секция: КУЛТУРА
23 Юни 2014 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асеновград посреща Еньовден с уникалния обичай „Калиница”

/КРОСС/ Традицията в Асеновград повелява на Еньовден малките момиченца да се обличат в бяло като булки и три поредни години да стават калиници. Поверието разказва, че калиницата носи здраве, любов и берекет на всяка къща.

Над 300 момиченца се очакват тази година да се включат в ритуала „Калиница". Празникът ще започне още на 23 юни в 16 ч. в Етнографската къща, където малките калинички ще оставят нишаните си, за да престоят в мълчаната вода под звездите, а на сутринта в 8,30ч. децата ще чуят наричанията на нишаните за здраве и благодатен живот.

На Еньовден всички ще преминат през билковия венец и ще опитат от лечебната отвара за всички болести на известния в цяла България асеновградски билкар бай Кольо. Любимият на всички акордеонист Димитър Ангелов - Цампи ще поведе калиничките към църквата под звуците на автентичната детска песничка „Вижте нашата калиничка, колко е красива". След тържествената църковна служба, празникът продължава с детски концерт на вокална формация "Калина- Малина" с подаръци и лакомства за калиничките в Градския парк от 11 ч.