Нивото на прелелия добрички язовир спадна
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юни 2014 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нивото на прелелия добрички язовир спадна

КРОСС/ Два метра е спаднало за денонощие нивото на добричкия язовир Ботево, чиято стена се скъса в неделя като преди това опасността предизвика евакуацията на цяло село. Няма заплаха за съседните населени места, успокоиха днес пред bTV представители на местната власт.
„Опасността отмина, защото около язовира е поляна и водата се разля. Скъсването на стената не можеше да бъде избегнато, тъй като нашият язовир е най-малкият в района, а в него се вливат други няколко водоема. И след обилните дъждове нямаше как", обясни Недялко Ямболов, кмет на село Ботево.

По думите му, язовирът е даден на концесия и си има управител, който го поддържа. „Но водата, която влиза във водоема, е много повече, отколкото излиза. Сега той трябва наново да се източи, да се направи двойно по-голям преливник, с много повече бетон", допълни Ямболов.
Преди ден хората от селата Ботево и Ново Ботево бяха евакуирани на по-високо, но не се стигна до наводнение. На 250 000 лева се оценяват щетите вследствие на скъсаната язовирна стена.