Орешарски: За нас инвестициите от САЩ са важни
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юни 2014 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Орешарски: За нас инвестициите от САЩ са важни

/КРОСС/ "За нас инвестициите от САЩ са важни", отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си в Министерския съвет с помощник зам.-министъра към Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят.

Двамата обсъдиха активизирането на търговията и инвестициите между България и САЩ. Г-н Хаят изтъкна, че през миналата година те са нараснали с 10% и изрази увереност, че в бъдеще може да се постигне и по- голям растеж, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Помощник зам.-министърът се поинтересува кои сектори биха били интересни за американски инвестиции и експертиза. Премиерът Орешарски отбеляза високите технологии, за чието развитие има потенциал.

„Имаме голям интерес към такъв тип инвестиции", изтъкна министър-председателят. На следващо място той посочи енергетиката и сектори от машиностроенето. Г-н Орешарски обърна внимание на диверсификацията на газовите доставки и проекта за Южен газов коридор.

„Ще ускорим работата по интерконектора с Гърция", добави премиерът. Той отбеляза също така преговорите с Уестингхаус и диверсификацията на технологиите в този сектор.

Г-н Хаят изрази подкрепата си за американската компания Тишмън, която има интерес към изграждането на национален стадион в България. Посланикът на САЩ Н.Пр. Марси Рийс, която също присъства на срещата, отбеляза, че за бизнеса най-важни са прозрачността, диалогът и предсказуемостта.

По време на разговора г-н Хаят изрази своите съболезнования за бедствието във Варна.