Германски учен ще се замрази за 150 години
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Юни 2014 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германски учен ще се замрази за 150 години

/КРОСС/ Германски учен ще се подложи на криоконсервация - процес, при който човешкият организъм се подлага на замразяване, за да може в последствие да се възстановят биологичните му функции, съобщава в. Bild.
75-годишният професор Клаус Самес вече е подписал договор с американската неправителствена организация Cryonic Institute, в чиито хранилища ще се съхранява тялото му до момента, в който човечеството не се научи да съживява замразените клетки.
Тялото на учения ще бъде охладено до -196 ° C. Ще бъде констатирана мозъчната му смърт. Тялото му ще бъде поставено в кутия с лед, след което ще започне подготовката за транспортирането му до Клинтън Тауншип (Мичиган). Там кръвта му ще бъде източена и заменена със специален разтвор, който ще продължи да се втвърдява при поставянето на тялото в камерата с течен азот.
Клаус Самес смята, че след 150 години човечеството ще се научи да се размразява запазените клетки.
"Не съм луд", коментира ученият решението си.
Самият той е посветил почти целия си живот в изучаване на геронтологията, а от 1995 г. се е отдал на криониката. Той смята, че замразяването на живи организми има перспектива.
"В момента технологията на криоконсервацията е необратима, но след 150 години човечеството вероятно ще узнае как да размразява консервираните клетки", коментира с надежда той.