Остава бедственото положение във Варна и Добрич (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2014 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Остава бедственото положение във Варна и Добрич (обновена)

/КРОСС/Бедственото положение във Варна и Добрич остава, решиха Кризисните щабове. Бедствено положение е обявено и в община Никола Козлево, Шуменско.

Започнала е евакуация на семейства от 68 къщи, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища. Огледите на постройките продължават и има вероятност броят на опасните сгради да нарасне. Създадени са условия за евакуираните в общинската база, в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова", както и в други общежития. Част от хората предпочитат да се настанят при близки и роднини.

Днес предстои извънредна сесия на общински съвет - Варна. Съветниците се събират във връзка с бедствието в квартал „Аспарухово", отнело живота на 12 човека. Сесията ще започне със заупокойна молитва в памет на жертвите от район Аспарухово, която ще бъде отслужена от Варненския Великопреславски митрополит Йоан.

Съветниците ще вземат решение за подпомагане на семействата на загиналите. Ще се разгледа и предложението общинските съветници да дарят едно свое месечно възнаграждение за нуждите на бедстващите от района, както и да се осигурят безплатни прегледи за всички пострадали от бедствието във всички общински ДКЦ-та.

Продължава борбата с последиците от бедствията в наводнените райони. Заради началото на работната седмица броят на доброволците е намалял. 

Община Варна призовава всеки, който има желание да помогне на пострадалите в работните дни, да се яви направо пред сградата на районното кметство в "Аспарухово".  Освен жива сила, има нужда от слънцезащитни кремове, шапки, ботуши и лопати. В Добрич пък имат нужда от хора и техника, с която да почистят следите от стихията. Общината приканват фирмите за помощ с багери и фадроми.

От Регионалните инспекции по здравеопазване препоръчват за пиене да се ползва бутилирана вода, а останалата да се преварява. Все още съществува и риск от зарази и заболявания. Градовете има нужда от дезинфектанти. Най-много се събират дезинфекционни, почистващи и перилни препарати, защото хората искат да изперат покъщнината, която е залята. Събират се пакетирани храни във вид на консерви, бисквити чайове - всичко пакетирано, което може да се направи в т.нар. хранителен пакет. Събираме минерална вода, кофи, лопати, гумени ботуши, четки, за да могат на първи етап да се изчисти калка, която се е натрупала, обясни Валентина Закова от структурата на БЧК в Добрич. Тя каза още, че мобилни екипи разнасят храна по домовете. От къща на къща в засегнатите региони на град Добрич ще разнасят минерална вода и хранителни пакети.

Сборният пункт за всички доброволци в Община град Добрич е площадката на Хуманитарна гимназия, съобщиха от пресцентъра общината. Община Добрич съобщава, че всички доброволци, които искат да помогнат могат да отидат на площадката на Хуманитарна гимназия. Там е сборния пункт. Има координатор от А.С.А България, който ще насочва желаещите да помагат към засегнатите райони.

Кметът на Балчик Николай Ангелов отмени бедственото положение, обявено в общината на 20 юни след поройните дъждове.

Тогава по поречието на река Краневска - в землището на село Кранево, са довлечени петнайсетина тополи с височина 30 метра. Образувалите се "тапи" на двата железобетонни моста предизвикаха висока около шест метра приливна вълна, която разруши четири пешеходни моста и водопроводни отклонения, наводнени бяха и десет хотела.

Водната стихия нанесе щети и на голяма част от село Оброчище, а в курортния комплекс "Албена" бяха наводнени шест хотела. В общината е назначена комисия, която ще обходи засегнатите райони и ще оцени щетите.

И общинската администрация във Велико Търново и БЧК откриват три пункта за събиране на помощи за пострадалите от наводненията. До края на седмицата ще бъдат събирани легла, маси, столове, дивани, матраци и битова техника за засегнатите домакинства.

Организаторите на дарителската акция уточняват, че не са нужни дарения от дрехи и обувки. Общината Велико Търново е открила банкова сметка за парични дарения.

Консултативен съвет по зърното в земеделското министерство днес ще обсъди какви щети са причинили наводненията на пшеницата. Ресорният министър Димитър Греков ще се срещне с производители на пшеница и хляб.

По първоначална информация на министъра 250 000 декара земеделски площи са засегнатите от наводненията. Възможно е добивите да намалеят с до 25%. Ще се отрази ли това на цените на зърното, а от там и на хляба - все още не е ясно.

От Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите прогнозираха, че въпреки загубите, недостиг на зърно за производството на хляб няма да има. Причината е в добрия добив от южните части на страната, които не бяха засегнати от наводненията.

„Във Фонда няма пари за нови къщи. Тук отговорност имат и хората, те трябва да си застраховат къщите", заяви пред Нова тв вътрешният министър Цветлин Йовчев. Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щетите и да бъдат отпуснати помощи.

Той бе категоричен, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва.

„Каквато и организация да има, каквото и да направи една държава, природата винаги може да надделее", заяви Цветлин Йовчев.

По думите му последните години са били предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации - има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.

„Реакцията на местната власт не беше адекватна - планът е много ясно разписан как се действа в такива реакции", заяви Йовчев. И добави: „Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад".

В Добрич и Велико Търново, по думите му, нещата са били организирани много добре, но е нямало какво да се направи.

„До края на 2014 година трябва да направим регистър на критичната инфраструктура, а до края на 2015 година трябва да се напишат планове", обясни вътрешният министър.

Бедствено положение е обявено от 1 часа тази нощ и в община Никола Козлево, Шуменско. Заради обилните валежи от последните дни в района са се образували два микроязовира. Единият от тях е в село Цани Гинчево и заплашва да залее части от населеното място. Другият е между Пет могили и Никола Козлево. До бившия свинекомплекс край Пет могили има изградени три лагуни за нуждите на предприятието, те са залети с вода и се е образувал огромен микроязовир с около 5 милиона кубически метра вода. В него попада и помпената станция, която захранва с питейна вода селата Пет могили и Векилски.

От края на миналата седмица в тези населени места няма вода, очаква се проблемът да продължи поне 2-3 дни. От ВиК-Шумен вече са започнали да доставят вода с водоноски, съобщи областният управител на Шумен Венцислав Венков. От дъждовете в община Никола Козлево има разрушени улици в село Крива река и наводнени домове и обществени сгради в Каравелово. При нови валежи има опасност от още щети, смята областният управител.