Билките - най-лековити сутринта на Еньовден
Секция: Здраве
24 Юни 2014 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Билките - най-лековити сутринта на Еньовден

/КРОСС/Според народните вярвания различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила днес, на Еньовден. Всеки, който види изгрева на слънцето, ще бъде здрав през годината. 

Билките през тази нощ са най-лековити, защото според народната вяра в нощта срещу празника небето се отваря, звездите слизат на земята и даряват билките с лечебна сила. Затова всяка жена, баба и най-вече лечителка, берат билки през тази нощ, в потайна доба, за да не ги види никой. Набраните билки задължително трябва да са 77. Тези, откъснати с отворени очи, са наричани за знайните болести, а от която и да е билка, със затворени очи, е откъсвано половината цветенце. Тя е наричана за незнайните болести, разказва доц. Илияна Янева от Националния център за обществено здраве и анализи.

"Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България" е първият български проект, който се съфинансира по компонент "Информация и комуникация" на Програма Life+, за образователна и информационна кампания, която цели да подобри информираността относно устойчивите и доходоносни начини на събиране, култивиране и обработване на лечебните растения. Кампанията ще бъде осъществена с помощта на Българското национално радио. Ще бъдат излъчени повече от 200 рубрики за билките по програма "Хоризонт" и регионалните радиостанции Пловдив и Стара Загора. Чрез рубриките, излъчени по БНР и публикации в други медии, посланията и информацията на Проекта ще достигнат до цялата национална общественост. Дейностите са насочени към местите общности, които живеят в районите близки до местообитания на лечебни растения, експерти от местните власти, областанта управа и регионалните органи на МЗХ и МОСВ, неправителствени организации, образователни и научни институции, журналисти от местните и национални медии, широката общественост.

Освен популяризиране на устойчиво ползване на билките в България, проектът има за цел да създаде нагласи и умения за опазване на богатите ресурси на страната ни чрез развитие на приро-досъобразни икономически инициативи. В рамките на кампанията ще бъдат организирани обучения за общински еколози, служители на областната управа и служители на горски служби, които издават разрешителни за бране на билки, както и за билкозаготвители, преработватели и берачи. Ще бъдат създадени и разпространени образователни материали - брошури, плакати, наръчник и др. Филм ще покаже устойчивото ползване на билките и ползите, които то може да носи на района и страната ни, а Панаир на билките ще събере в Пловдив бизнес организации в хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната промишленост, които ползват лечебните растения като суровина.

В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене при залез слънце се взима от чист сладък извор "мълчана вода", налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила.

Днес, на Еньовден, празнуват Яни, Яна, Енчо, Дилян, Диляна и всички други с имена на билки.