Заробващи условия за Седми блок на „Козлодуй”
Секция: ИКОНОМИКА
24 Юни 2014 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заробващи условия за Седми блок на „Козлодуй”

/КРОСС/ АЕЦ „Козлодуй" и американската компания „Уестингхаус" са пред учредяване на съвместна компания за изграждане на седми блок в централата. Българският дял ще е 70% от капитала, а американският - 30%. Клаузата е заробваща - ние ще участваме с пари, а американците само с оборудване, което да им бъде заплатено веднага, след като централата заработи. „Проектът за споразумение е готов. Сега е на бюрото на министър Стойнев", съобщават източници на в. „Преса".

Подписването е било насрочено за днес, но до снощи е имало детайли, които смущавали българската страна. Не се оправдали очакванията, че „Уестингхаус" ще участва като дългосрочен инвеститор. В условия на строга секретност вчера в София се водеха предпоследни преговори между американската компания „Уестингхаус" и българската държава за създаване на съвместно предприятие за строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" с реактор АР 1000.

„Проектът за акционерно споразумение е готов. Сега е на бюрото на министър Драгомир Стойнев", съобщават източници на „Преса". Документът е трябвало да бъде подпсан днес след инфарктни преговори в понеделник. Някои текстове в него обаче смущавали българската страна и до късно вчера нямало съгласие по тях. В преговорите в София участва делегация от „Уестингхаус", водена от вицепрезидента за Европа Майк Кърст.

Проектът за акционерно споразумение предвижда сегашното дъщерно дружество АЕЦ „Козлодуй" - Нови мощности" да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ „Козлодуй", а 30% ще бъдат прехвърлени на „Уестингхаус". В реалното строителство обаче само българската страна щяла да участва с пари. Американската щяла да достави оборудването, но с условие то да й бъде заплатено при зареждането на първата касета с ядрено гориво. Тези условия противоречат на очакванията, че „Уестингхаус" ще влезе като дългосрочен инвеститор в новата ядрена мощност.

Българските власти все още не са оповестили каква е очакваната стойност на седми блок на АЕЦ с реактор АР 1000, нито какъв ще бъде капиталът на смесеното дружество. Според бившия икономически министър Петър Димитров стартовата цена на проекта ще бъде около 5 млрд. долара, а капиталът на проектната компания - 1 млрд. долара. От тях АЕЦ „Козлодуй" ще трябва да осигури 700 млн. долара.

„Един от ключовете на успеха за изграждането на този проект за атомна централа, изискващ много години, е той да бъде подкрепен с национален консенсус", заяви вицепрезидентът Майк Кърст пред БНР в неделя.