Лятото у нас ще е като в тропиците - превалявания и жеги
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Юни 2014 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лятото у нас ще е като в тропиците - превалявания и жеги

/КРОСС/Жега, студ и силни ветрове ни чакат през следващите няколко години заради променящия се климат. Това твърди директорът на департамент "Метеорология" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН проф.Веселин Александров пред „Преса". През юли температурите ще са близки до нормалните. 23 и 24 градуса ще е в София, Русе и Стара Загора, 26 градуса ще бъде в Сандански, а във Видин - около 30 градуса.

Подобно ще е положението и през август, когато отново няма да прибираме чадърите. Като в тропиците преваляванията ще се редуват горещо и слънчево време с температури около 30 градуса. Все повече екстремни явления ще има на Балканския полуостров заради глобалното затопляне. Средните температури в последно време са се повишили с 2-3 градуса, твърди проф. Александров.

В момента очакванията на метеоролозите след пороите напоследък от идната седмица да настъпи има по-продължително засушаване.

Пороите, които предизвикаха трагедията във Варна са само част от опасностите, не по-малко опасен може да бъде и вятърът, предупреждава метеорологът.

Проф. Александров припомни, че дни преди трагедията във Варна НИМХ са обявили червен код за града и региона, но въпреки това не са били взети предохранителните мерки, които са предвидени в подобни случаи.