Сирийски бежанци се включват в разчистването в Аспарухово
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2014 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сирийски бежанци се включват в разчистването в Аспарухово

/КРОСС/ 20 сирийски бежанци от лагера в Харманли ще се включат като доброволци в ликвидирането на последствията от наводнението във Варна.

Кандидатите са повече, списъкът се уточнява, съобщиха вчера от управата на центъра. Могат да заминат само имигранти със статут на бежанец. В Харманли от началото на юни съществува доброволческо формирование за действия при бедствия и аварии, имало е 2-дневно учение, пише „24 часа". "Остава да се съгласуват няколко въпроса с доброволческия център и Държавната агенция по бежанците за транспорта, храната и настаняването", каза комендантът на лагера Марко Петров.

В събота празненството за Международния ден на бежанеца било отменено заради трагедията в Североизточна България. Именно тогава ентусиастите от Сирия се самоорганизирали.

"И ние тъжим с роднините на вашите жертви. Каквото ни кажат, това ще правим: ще чистим, ще копаем", каза 31-годишният Ахмед Халилибрям.

"България ни приюти, когато бяхме в беда. Сега ние сме длъжни да върнем жеста. Религията ни задължава да бъдем състрадателни към хората в тежко положение", добавят негови сънародници. Групата ще замине най-рано днес. Тя тръгва с хранителни пакети за няколко дни, палатки, лекар и придружител от управата.

Заради работния ден вчера доброволците, които през уикенда помагаха на варненци, намаляха драстично. Затова от общината призоваха, който има възможност, да се включи в почистването на квартала. Не достигат шапки, лопати, ботуши.