Пораженията върху реколтата нарастват. Но хлябът няма да поскъпне
Секция: Анализи
24 Юни 2014 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пораженията върху реколтата нарастват. Но хлябът няма да поскъпне

/КРОСС/Поройните дъждове са съсипали близо една четвърт от посевите с пшеница и така няма да се сбъдне дадената само дни преди бедствието прогноза на земеделския министър за рекордна от девет години насам реколта от 5 млн. т. Въпреки това изхранването на населението не е застрашено, но цените на зърното ще се повишат, коментира в неделя егроминистърът Димитър Греков. 

Пораженията върху реколтата от наводненията нарастват. Валежите отлагат жътвата в много райони на страната. 

Фермерите, чиито посеви са засегнати, ще бъдат компенсирани, но като цяло ефектът за пазара ще е повишение на цената на пшеницата, тъй като стопаните ще трябва да направят допълнителни разходи за изсушаването на прибраното зърно, за да се спаси качеството. Вероятно всичко това ще се отрази и върху цената на хляба и качеството му.

Догодина година няма да ядем хляб от фуражно зърно. България има достатъчно голям запас, а и добив, на качествена пшеница, увери земеделският министър Димитър Греков. Той предвижда само с около 20% по-ниска зърнена реколта. Над 357 000 дка са засегнатите площи, като близо 60 000 от тях са пропаднали изцяло и няма да дадат продукция, обобщи Греков. 

Ще има по-ниски добиви с повече разходи, по-дълъг период на прибиране на реколтата и донякъде по-лошо качество. Но това не значи непременно по-скъп хляб, смята министърът.

В никакъв случай не се очаква зърнена криза, потвърди и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Тя беше категорична, че реколтата от полегнала пшеница не е загубена. Реколтата обаче трябва да бъде прибрана в следващите няколко седмици, т.е. трябва да се действа бързо, за да няма наистина загуби, подчерта тя.

Предстоящата жътвена кампания ще е много тежка, прогнозира преди дни директорът на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево Иван Киряков. Според него, след последния порой около 20 на сто от посевите с пшеница вече са съборени на земята. След поройните дъждове в Добричко има опасност за полегналата пшеница, чиито класове са забити в земят. В Добричка област, която е най-големият производител на хлебно зърно в страната, площите с пшеница достигат 1 236 000 декара.

Преди пороя от последните дни от Областната земеделска служба съобщиха за повече от 10 000 декара, в които посевите в различна степен за поразени от дъждове. За зърното няма покой и това, което е забито в почвата, може да покълне, което ще се отрази на качеството, каза директорът на селекционната база.

Киряков добави, че няма опасност за ечемика, който е узрял, дори посевите да са наклонени. Има обаче вече и полегнала рапица. Според него, поройните дъждове могат да предизвикат вторично плъзване на плевели в нивите, което ще затрудни жътвата.

Директорът на Добруджанския земеделски институт смята че, ако дъждовете спрат и слънцето изсуши бързо масивите, жътвената кампания в региона може да започне към 10 юли.

Поройните дъждове и градушките от последните дни в Добричкия регион са нанесли поражения в над 10 000 декара, засети с пшеница.

Над 3 100 дка трайни насаждения и посеви са напълно опустошени в Шуменско след порои и градушки.

Засегнати от поройните дъждове в област Велико Търново са 5 827 дка. Най-много пострадали площи - 2 500 дка, има в Лясковска община, следвана от Горнооряховска - 2 220 дка и Търновска - 1 107 дка, информират от Областната дирекция "Земеделие" - Велико Търново.
Експертите поясняват, че масивите със зърнени култури са залети от пороите, но все още не е ясно какъв процент от залетите масиви са пропаднали. След пороя е станало ясно, че 80 кошери във Великотърновско са отнесени от водата, над 300 са удавените прасета.

От Областната дирекция "Земеделие" информират още, че жътвата на ечемика в региона е започнала, но в най-наводнените комбайните не могат да влязат в нивите.
От земеделската служба призовават земеделските производители, чиито масиви са пострадали, да подадат своевременно заявление по реда си за изплащане на обезщетение, за да бъдат планирани огледи и съставени констативни протоколи за щетите.

Общо 833 хектара в Търговищка област са пропадналите площи, засети с различни култури, вследствие на градушката, която падна в региона в края на месец май. Това отчетоха от Областната дирекция „Земеделие".
След проведения оглед и оценка са били издадени общо 12 констативни протокола. Най-много от пропадналите площи - 112,27 хектара, са засети с пшеница. От тези, засети със слънчоглед, пропаднали напълно са почти 43 хектара, а с ягоди - близо 9 хектара, информира Дарик радио.
При зеленчуковите култури също се отчитат големи поражения - пропаднали са площи с пипер, домати и краставици, като размерите им са под един хектар. Най-засегнати са площите със фасул, от които са пропаднали 3,21 хектара.
Градушката е причинила и частични щети на общо 396,13 хектара пшеница и 331 хектара маслодаен слънчоглед. Поражения има и при ечемика, царевицата за зърно, овощни дръвчета, трайни насаждения и зеленчуци.

Консултативен съвет по зърното в земеделското министерство днес ще обсъди какви щети са причинили наводненията на пшеницата. Ресорният министър Димитър Греков ще се срещне с производители на пшеница и хляб.