България на 32-о място в света по принос към човечеството
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Юни 2014 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България на 32-о място в света по принос към човечеството

/КРОСС/Ирландия е най-добрата страна в света от гледна точка на принос към планетата и човечеството, а България е поставена на 32-о място сред 125 страни, съобщава в. "Дейли мейл".

Индексът "Добра страна", създаден от политическия съветник Саймън Анхолт, взема предвид 35 различни вида данни от ООН, Световната банка и други международни и неправителствени организации. Те включват информация за свободата на медиите, броя на приетите бежанци, количеството изнесени оръжия и броя на носителите на Нобелова награда. Индексът се публикува за първи път. След това страните са класирани според приноса им в науката и технологиите, културата, международния мир и сигурност, световния ред, планетата и климата, просперитет и равенство, здравеопазване и благосъстояние на човечеството.

България е поставена на 19-то място по принос към науката и технологиите, на 27-мо място по принос към културата, на 79-то - към международния мир и сигурност, на 36-о - към световния ред, на 80-то - към планетата и климата, на 70-то - към просперитет и равенство и на 55-то - към здравеопазване и благосъстояние на човечеството.

Ирак, Либия и Виетнам допринасят най-малко за глобалното добруване. А на върха на класацията след Ирландия се нареждат Финландия, Швейцария, Холандия, Нова Зеландия, Швеция, Великобритания, Норвегия, Дания и Белгия.

Анхолт заявява, че изследването няма за цел да хвали или засрамва държавите или да дава морални оценки, а да предизвика дебат за ролята на страните в глобален контекст. Скандинавия е регионът който е дал най-голям колективен принос за човечеството и планетата, а САЩ са поставени на 21-о място заради лошата си оценка в областта на международния мир и сигурност. Анхолт се надява, че индексът ще промени начина, по който действат страните, като ги окуражи да мислят за глобалните последици от действията си.

Извън Западна Европа и англоговорящия свят най-високопоставената страна е Коста Рика, която заема 22-о място, а Чили е на 24-о. Кения е африканската страна, която допринася най-много за планетата, поставена на 26-о място.

Белгия допринася най-много в света за културата, а Испания е на първо място в категорията здравеопазване и благосъстояние. Русия е поставена на 95-то място, като приносът й към глобалното добруване е близък до този на Хондурас и Демократична република Конго. Индия е на 81-о място, а Китай - едва на 107-о.