Станишев ще формира ЕП заедно с Мартин Шулц
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юни 2014 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев ще формира ЕП заедно с Мартин Шулц

/КРОСС/Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП, уточни лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пресконференция във връзка с подадената от него молба в деловодството на Народното събрание за освобождаването му от длъжностите на народен представител.

След като Станишев призна за пореден път загубата на социалистите на евровота и втората позиция на ПЕС след ЕНП в ЕП, той каза: „Добре знаете, че оглавих европейската листа на БСП като знак за лидерство и поемане на отговорност. Новата роля, в която влизам, е продиктувана от новата ситуация след изборите. Едната - допълнителни отговорности и ангажименти, с които съм натоварен на европейско ниво - политически разговори между ПЕС и ЕНП за нова управляваща коалиция в ЕП."

Това Станишев приема като огромна чест и признание, както лично за него, така и за БСП, която ще играе важна роля в ЕП, формирайки политиката на новата Европейска комисия и възможност за България да участва и определяне следващата посока на ЕС, който се намира в страшно трудна ситуация.

„Убеден съм, че на следващите избори БСП трябва да е лицето на промяната на България. В началото на следващата седмица ще се проведе заседания на Националния съвет. Ще се обсъдят всички въпроси", каза още Сергей Станишев.

Заедно с Мартин Шулц ще водим разговорите за формирането на Европейския парламент, посочи още Станишев и припомни: Аз номинирах Шулц миналата седмица пред групата на социалистите и демократите и то бе прието.

"Чрез мен България ще може да участва във формирането на новите водещи европейски институции. Вярно е, че не успяхме да постигнем убедителна победа на левите в Европа, но трябва да кажа, че най-големият губещ от тези избори е ЕНП, защото загубиха 50 депутати, а ПЕС остана на нивото си и няма спад", отбеляза Станишев.

Още днес ще изпратим официална покана до лидерите на парламентарно представените сили за консултации за предсрочни избори, за задачите на Народното събрание в следващия период, служебния кабинет, номинирането на еврокомисар, политическата, социална и икономическа ситуация в страната, съобщи Сергей Станишев.

От левицата предлагат консултациите да се състоят в петък, заради ангажименти в Брюксел на лидера на БСП Сергей Станишев в следващите дни.

Лидерът на социалистите предлага Атанас Мерджанов за председател на ПГ на Коалиция за България. По дучите му той има достатъчно професионален опит и диалогичност, за да се справи с тази отговорност.

В началото на следващата седмица ще се проведе и Национален съвет на партията, където ще се обсъдят всички въпроси, обяви още Станишев.