МЗХ: Хляб ще има
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2014 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗХ: Хляб ще има

София /КРОСС/ Хляб ще има. Това стана ясно след проведения днес Консултативен съвет по зърното към Министерството на земеделието и храните, на който присъства министър Димитър Греков, председателят на Асоциацията на хлепопроизовдители Мариана Кукушева и Ангел Вукодинов - заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тази година себестойността на зърното ще бъде по-висока, заради градушките и дъждовете. Според ресорния министър проф. Димитър Греков обаче това няма да даде отражение върху крайната цена на зърното.
Според предварителните оценки засегнати са 357 хил. декара, а 100% пропаднали са 59 хиляди дка. Най-силно от дъждовете са пострадали районите на Враца, Монтана и Видин. Във врачанско засегнати са около 130 хил. декара, във Видинско около 40 хил. декара, а в Добричко около 30 хил. декара. Собствениците на тези площи че получат обезщетение в размер на 80% от направените разходи, като точният размер на сумата ще стане ясен в началото на септември.
Според министър Греков се очаква добивите да бъдат около 4.7 млн. тона.което е близко до миналогодишното равнище. Според зам.-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов събраната реколта ще е около и малко над 4 млн. тона.
По думите на председателя на Асоциацията на хлепопроизовдителите Мариана Кукушева българските земеделски стопани разполагат с необходимата техника да съберат и полегналите класове, които по думите и в някои медии са били отписани.
На Консултативния съвет бе взето решение да бъдат поискани от Министерството на финансите 2 млн. лв. за закупуване на нови ракети за борба с градушките, както и за разполагане на нови установки в различни места на страната.