МВнР на Русия смята за неприемливи опитите на ЕС да „накаже” Крим
Секция: Русия
24 Юни 2014 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР на Русия смята за неприемливи опитите на ЕС да „накаже” Крим

/КРОСС/ „Оценките на Европейския Съюз за събитията на Украйна се превзети, политически ангажирани и откъснати от реалността", съобщиха на 24 юни в МВнР на Русия, коментирайки изявлението на Съвета на ЕС на заседанието на 23 юни относно санкциите по отношение на Крим (забрана върху вноса на стоки от Крим и Севастопол), предаде ИТАР-ТАСС.

„Принудени сме за пореден път да констатираме превзетостта, политическата ангажираност и пълното откъсване от реалността в данните на Брюксел относно събитията в Украйна. Също така, продължаващото премълчаване на „неудобните" факти за ЕС, а също необоснованите и фалшифицирани обвинения по адрес на Русия. Партньорите от ЕС продължават упорити опити да вкарат украинската криза в тесните граници на картината, която старателно рисуват в отделни столици на запад от Киев", поясниха от руското ведомство.

Напомняме, от 25 юни Европейският Съюз въвежда забрана върху вноса на стоки от Крим и Севастопол, гласи комюникето на Евросъвета от 23 юни. В документа се отбелязва, че изключение са стоките, получили сертификат от властите на Украйна. Също така, от 23 април Европейският съюз отмени или намали митата за повечето промишлени и селскостопански стоки от Украйна. Решението ще действа до 1 ноември. Както се очаква, в сила ще влезе споразумението за асоциация и свободна търговия между Украйна и Европейския съюз, което страните планират да подпишат на 27 юни на срещата на високо равнище в Брюксел.

„Как иначе може да се обясни липсата в „заключенията" на Съвета на ЕС на всякакви факти относно гибелта на десетки деца в резултат на „антитерористичната операция" на Киев в Югоизточна Украйна, неспиращият поток от хиляди украински бежанци в Русия, многократните нарушения от страна на украинските военни на границата на Русия, нападението на посолството на Руска Федерация в Киев?", се запитват от руското МВнР.

„Ако ЕС наистина има интерес в това, да изиграе сериозна позитивна роля в урегулирането на украинската криза, то сега е най-подходящия момент да започне да преразглежда подхода си, съобразявайки се с реалната ситуация и да не се страхува да преодолява инерцията в ЕС", заявиха в заключение от руското ведомство.