Британски политици призоваха Тони Блеър да се оттегли от поста на специален пратеник в Близкия Изток
Секция: СВЯТ
24 Юни 2014 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Британски политици призоваха Тони Блеър да се оттегли от поста на специален пратеник в Близкия Изток

/КРОСС/ Бивши британски посланици и политици призоваха Тони Блеър да се оттегли от поста на специален пратеник в Близкия Изток заради опита му да не поеме отговорност за кризата в Ирак, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на британски медии.

В открито писмо, подписано от бившите посланици на Великобритания в Египет, Иран и Либия Кристофър Лонг, сър Ричард Далтон и Оливър Майлс, се отбелязва, че Блеър трябва да напусне поста във връзка с причастността му към избухването на войната в Ирак и „повече от скромните” достижения за мирното регулиране на ситуацията в Близкия Изток.

Отговорността за кризата в Ирак

Обръщението, адресирано от представителите на квартета, се появи в пресата след поредния опит на Блеър да избегне отговорността за кризата в Ирак. В есе, публикувано в британската преса, бившият глава на кабинета на лейбъристите твърди, че днешната ситуация в Ирак не е свързана с намесата на САЩ и Великобритания през 2003 г. „Щеше да бъде още по-лошо, ако не се бяхме намесили тогава в Ирак”, отбеляза Блеър.

Много критици обвиниха правителството на лейбъристите в измислянето на претекст за започването на войната в Ирак.

Авторите на писмото изразиха увереност, че Блеър, като „ярък защитник” на вкарването на британските войски в Ирак и започването на военни действия там, трябва да „поеме съответната отговорност”.

„В действителност, намесата и окупацията на Ирак се превърнаха в катастрофа много преди днешните атаки (на екстремистите) от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, – се подчертава в писмото. – За да оправдае намесата, Тони Блеър заблуди британския народ, като заяви, че Саддам Хюсеин е свързан с „Ал Кайда””.

Именно окупацията на Ирак, според авторите на писмото, доведе до ръст на фундаментализма и тероризма в страната.