Змии плъзнаха в Русе
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2014 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Змии плъзнаха в Русе

Русе /КРОСС/ Змии плъзнаха от тревясали междублокови пространства, по паркове и крайбрежната алея в Русе, алармираха граждани. Последният сигнал на тел. 112 е за влечуго край вазата в парка на младежта, което така и не е открито от пристигналия екип на Гражданска защита.
Препатили собственици напомнят, че в горещините змии дори се промъкват в апартаментите им през балкони на първите етажи.
Сигналите за студенокръвни влечуги се подават и в регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. От екоинспекцията призовават кметовете на населените места и гражданите да почистят парковете, между блоковете и буренясалите терени, за да не се развъждат змии. Експерти обясняват появата им с високите температури. От кметската управа вече поискаха от консорциум "Паркстрой" да окоси в най-кратки срокове зелените площи, което улеснява и битката с кърлежи и комари.
Най-често в градовете се срещат различни видове смокове и водни змии. Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и не бива да се убиват, уточниха от РИОСВ. Тези влечуги не са отровни, но могат да станат агресивни, ако се почувстват застрашени, пише "Труд".