Златанова: Европейската комисия очаква приемането на нов Наказателен кодекс
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юни 2014 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Златанова: Европейската комисия очаква приемането на нов Наказателен кодекс

/КРОСС/ „Познавайки добре работата на Европейската комисия, смело мога да допусна, че интересът й към окончателното приемане на новия Наказателния кодекс няма да приключи преди неговото влизане в сила", заяви днес заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на поредното обществено обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс /НК/.

Във форума, организиран от Народното събрание, съвместно с Министерството на правосъдието, участие взеха представители на законодателната и съдебната власт, на адвокатурата и на научната общност.

Това е второто по ред широко обсъждане на проекта, като на първото, състояло се на 18 март, тази година, становища дадоха неправителствени организации, сдружения, представители на работодателски организации и синдикати.

„Преди малко повече от една година, при встъпването ми в длъжност като министър на правосъдието, пред мен стоеше трудната и отговорна задача да ускоря финализиране на работата на четири екипа на министерството по проекта за нов Наказателен кодекс. Напълно искрено ще подчертая, че нито за миг не се поколебах и пред мен не е стояла дилемата за нуждата от приемственост в тази политика по най-малко три причини: - първо, в разписването на проекта бяха взели участия безспорни експерти от научните среди, над 70 експерта в различните етапи на работата, водени от професор Стойнов; второ, необходимостта от нов кодекс, уреждащ наказателната политика на държавата, има трайно присъствие в партньорските доклади на Европейската комисия през последните години и трето, несъмнена е промяната в развитието на обществото днес, във второто десетилетие на 21-век, спрямо далечната 1968-ма година, през която е бил приет сега действащия наказателен закон", каза Златанова пред представителите на юридическа общност и журналисти в препълнената зала „Изток" на Народното събрание.

Министърът на правосъдието припомни, че отзвукът след представянето на проекта за нов НК в края на миналата година, е извадил на дневен ред необходимостта от преглед на редица закони, нормативни актове и на междуличностни отношения.

„Струва ми се, че след първоначалните, доста емоционални реакции, бяхме свидетели на изключително смислени и задълбочени анализи и коментари, голяма част от които дойдоха от представители на присъстващите в тази зала институции и организации", допълни вицепремиерът.

В заключение Златанова подчерта необходимостта от политически консенсус и преди всичко от обединение на юридическата професионална и академична общности, от постигането и на обществено съгласие за финализиране на стартиралия преди около 5 години процес.