Антракс и нилска треска дебнат след наводненията
Секция: Здраве
25 Юни 2014 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антракс и нилска треска дебнат след наводненията

/КРОСС/Антракс и нилска треска дебнат след наводненията в Североизточна България, алармира шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев. След пороите повърхностният слой на почвата е отнесен и в момента залежите на антраксни спори са напълно открити, съобщава „Телеграф".

Те ще продължат да се развиват и при затопляне на времето ще се разнесат по новата растителност или оцелялата при проливните дъждове. В момента, в който животните започнат да ядат тревата заедно с корените, ще се заразят. Човек може да се разболее от ядене на заразено месо или чрез дишане на прах със съдържание на антраксни спори. Има и трети вариант - рани по ръцете или краката, в които да попаднат частици от заразената почва.

Според Кантарджиев, единственото решение е в момента внимателно да се наблюдават животните. При първите симптоми животното трябва да бъде убито.

Другата голяма опасност за Варна и Добрич в момента е нилската треска, пренасяна от комарите. Заради влажното време популациите на насекоми са станали огромни. Освен комари, по наводнените улици плъзнаха гигантски дъждовни червеи. Очаква се засилена популация и на гризачите. Почти два пъти са се увеличили и случаите на лаймска болест заради кърлежи.