Откриха еротична книжна колекция от забранени в СССР издания
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Юни 2014 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха еротична книжна колекция от забранени в СССР издания

/КРОСС/Руската национална библиотека разкри за широката публика огромна колекция от еротични книги, забранени от съветската власт. Информацията разкри вестник „Moscow Times". Изданията били събирани с десетилетия и пазени от очите на клиентите на учреждението. Някои от тях пък попаднали в сбирката, след като били конфискувани от собствениците.

Те били обявени от болшевишката власт за незаконни и „вредни идеологически". Въпреки това библиотекарят Николай Скородумов получил разрешение да направи колекцията и бил под закрилата на Сталин и шефа на тайната полиция Генрих Ягода. След смъртта на Скородумов служители от наследника на КГБ - НКВД измъкнали тайно колекцията

Колекцията включва над 12 000 произведения, като над 5000 от тях са категоризирани като порнографски и вулгарни. Сред тях има книги от японски автори от 18 век до романтични истории от ерата на Ричард Никсън. Един от най-интересните екземпляри пък е „Седемте смъртни гряха" с илюстрации от популярния художник Василий Масютин, пише lira.bg.