115 заявления за търговия, трансфер и брокерска дейност с оръжия през 2013 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Юни 2014 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
115 заявления за търговия, трансфер и брокерска дейност с оръжия през 2013 г.

/КРОСС/ Министерският съвет одобри доклада на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС за изпълнението през 2013 г. на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Докладът отчита дейността на Съвета през м. г. и ще бъде представен на Народното събрание.

През 2013 г. Междуведомственият съвет е разгледал 115 заявления и е взел решения за издаване на 11 едногодишни и 54 тригодишни лиценза за износ и внос на продукти, свързани с отбраната (ПСО), един тригодишен лиценз за транспортиране на ПСО между две трети страни, 28 удостоверения за регистрация за брокерска дейност с ПСО между две трети страни и 50 удостоверения за регистрация за трансфер на ПСО.

Поради промяна на правната форма, са направени 15 изменения на вече издадени лицензи и удостоверения. По искане на заявителите са прекратени един лиценз за износ, внос и трансфер на оръжия и едно удостоверение за регистрация на брокерска дейност с оръжия между две трети страни.

В създадената от Междуведомствения съвет електронна страница се публикуват редовно измененията на нормативната база, съставът на съвета, дневният ред на заседанията и взетите решения. Поддържа се актуален публичен регистър на действащите лицензи и удостоверения.