Сливен разширява културно-историческия туризъм
Секция: Туризъм
25 Юни 2014 12:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сливен разширява културно-историческия туризъм

/КРОСС/Старата баня, Каменната крепида, Водонапорна кула и два параклиса сред предложенията за допълванена списъка с паметници на културата в Сливенско. Наред с това местният парламент възнамерява да улесни туризма в района и с поставянето на двуезични табели, насочващи към интересни обекти. 

Включването в регистъра на паметниците на културата на 10 обекта е предложение на Обществения съвет за закрила на недвижимото културно наследство в община Сливен.

Това са Старата баня на Сливенските минерални бани, Каменна крепида около бившата Друмева могила в Старо село, Паметник на загиналите във войните 1912 - 1918 г. в бившия 6-ти артилерийски полк, Параклис „Св. Мина" в Сливен, Параклис „Св. Ана" в Сливен, Водонапорна кула на старата сливенска жп гара (до автогарата), Сграда на фабричната администрация на текстилната фабрика „Недев-Саръиванов" (ъгловата къща срещу автогарата, строена към 1909 г.), Административна сграда на фабриката на Стефанови, в дефилето за с. Бяла, Църквата в с. Горно Александрово, строена 1920 г. от тревненски майстори, Чешма в с. Николаево (т.н. Горчивата чешма).

Информационни двуезични табели пък ще упътват към църквите „Св. Димитър", „Свети Никола", „Света Богородица", „Света София", Взаимно училище, параклис „Свети Мина", Държавната фабрика с управител Добри Желязков, Старата часовникова кула, Търговски маази в центъра на Сливен, т.н. Средна баня на ул. Ген. Драгомиров № 1, Старата баня на Сливенските минерални бани.

Вече са направени предложения за премахване на пейките зад паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, за подмяна на настилката на алеите и постамента и оформяне на храста Савина, вдясно от водещата към паметника алея. Реставрация на паметника на 6-ти артилерийски полк и отваряне на предвидената покрай паметника улица, пресичаща поделението. А грижата за почистването на паметници и пространството около тях да поемат сливенските училища.