"Булгаргаз" възрази срещу поевтиняване на природния газ от 1 юли
Секция: ИКОНОМИКА
25 Юни 2014 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Булгаргаз" възрази срещу поевтиняване на природния газ от 1 юли

/КРОСС/Има опасност "Булгаргаз" да изпадне в затруднено финансово положение и да не може да нагнетява допълнителни количества природен газ в хранилището Чирен, ако цената на синьото гориво бъде намалена с близо 2,5 на сто от 1 юли, както предлагат от енергийния регулатор. Предупреждението е на Александър Петров от "Булгаргаз". Той посочи възраженията на дружеството срещу ценовото предложение на ДКЕВР:

Размерът на надценката определя калоричността на газа, защото имайте предвид при по-висока калоричност съответно и цената става по-висока и съответно не отчитане на съотношението долар - лев прогнозното за месец юни, а включване на такова за месец септември, тоест това е един от ценообразуващите фактори съотношението долар-лев. Това ще доведе до продажба под себестойност.

От своя страна председателят на енергийния регулатор Боян Боев посочи, че възраженията на "Булгаргаз" ще бъдат разгледани и окончателното решение за цената на синьото гориво ще бъде взето на 30 юни. Според изчисленията на "Булгаргаз", цената от 1 юли трябва да бъде запазена на сегашното й ниво, което е 612 лева и 80 стотинки за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.