Над 80 000 асансьора у нас са потенциално опасни
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юни 2014 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 80 000 асансьора у нас са потенциално опасни

/КРОСС/ „В България има над 80 000 асансьора, които не отговарят на европейските изисквания за безопасност. Те са на по повече от 40 години. Няма превозно средство, което е на 50 години и вози хора", заяви за „Събуди се" Валентин Маринков, председателят на Българската асансьорна асоциация.

„Страховете могат да бъдат голям страх. За последните четири години няма нито един смъртен случай, а инцидентите с наранявания се броят на пръстите на едната ръка, а голяма част от тях са свързани по време на ремонта", обясни председателят на Държавната агенция по метрология и технически надзор - Стефан Цанков, във връзка опасностите, които крият асансьорите.

По думите на председателя на Държавната агенция по метрология и технически надзор действително има сигнали за фиктивни проверки: „Самият факт, че има несъразмерно съотношение между проверяващи и брой съоръжения е показателен. Имаме 309 лицензирани фирми за цялата, които извършват технически контрол на съоръженията. Но имаме фрапантни случаи на фирми без персонал или фирми с един човек, който трябва да провери хиляди съоръжения."

„Има абсолютна липса на контрол и на надзор - и от страна на частните лицензирани фирми, и от страна на държавната инспекция. Нормативната база е такава, че е създадена доста сериозна система за контрол. И тя, ако работи, няма да има никакви проблеми. Само, че тя не работи и това е проблемът", каза още Маринков.