Трябват реформи в болничната и доболничната помощ
Секция: Здраве
29 Юни 2014 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трябват реформи в болничната и доболничната помощ

/КРОСС/ По повод обстановката в страната проф.бриг.генерал Николай Петров - началникът на ВМА каза в ефира на Нова телевизия, че е спокоен - тази психоза, която се развива в момента е по причина, че хората загубиха вяра във водача и в институцията.

На въпроса какво е реалното положение в Здравната система, да се актуализира ли бюджета, Николай Петров каза, че в момента има друг проблем.

"Ситуацията е критична - да се осигурят средства, за да се запълни дупката в бюджета, която вече е около милиард. Дори да се осигурят средствата, ако не се осъществят реформи в болничната и доболничната помощ, ако не се каже честно на хората за това, с което разполага Здравната каса, няма да бъдем коректни. Има проблем в цялостното функциониране на системата и докато не се реши ще генерираме нов и нов преразход. Това, което трябва да се направи е оперативен контрол в хода на лечението. Частните болници също подлежат на оперативен контрол. Частните болници имат добър финансов механизъм, което е добро. Отнякъде трябва да се вземе добрия пример", категоричен бе той.

"За ВМА здравният министър е добронамерен към нас, но за спешната помощ ние не получаваме средства, за психиатричната клиника също не получаваме средства. Във ВМА ще има и структурни промени, да се подобри работата и финансово да се оздрави болницата, в момента дълговете са над сто милиона. Шансът ми е да покажа дали може да постигна нещо в тази посока", заяви Петров.