ЧЕЗ обучи над 1200 ученици в безопасно използване на електроенергията
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2014 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ обучи над 1200 ученици в безопасно използване на електроенергията

/КРОСС/ Служители на ЧЕЗ проведоха образователни беседи пред над 1200 деца на тема „Безопасно използване на електроенергията". Обучението се състоя в периода 12-27 май сред ученици от първи до трети клас в градовете София, Плевен, Монтана, Враца, Етрополе, Благоевград, Сандански, Перник, Ловеч, Кюстендил и Видин. По време на нестандартните уроци децата бяха запознати на разбираем език с особеностите на електроенергията, опасностите, които тя крие, и как да я използват без риск вкъщи, в училище или докато играят навън. Всички малчугани получиха занимателна книжка „За децата и безопасното електричество" и тематични подаръци от ЧЕЗ.

„Децата искрено се вълнуват от темата за електроенергията - задават въпроси, разказват за своите наблюдения и познания по въпроса. Важно е обучението им да започва от ранна възраст - от една страна, заради вродената детска любознателност, от друга - за да се научат да използват безопасно електроенергията и да знаят какви са опасностите от неразумното използване на уредите и съоръженията", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Проведените през май беседи са част от втория модул на образователната кампания „За децата и енергията", която ЧЕЗ стартира през 2014 г. Първият етап от инициативата се проведе в периода февруари-април и бе на тема „Енергийна ефективност и разумно използване на електроенергията". Обучени бяха 1500 ученици от начален курс на 18 училища в 11 града в Западна България. От служителите на ЧЕЗ децата научиха как се произвежда и за какво се използва електроенергията, разяснен им бе начинът, по който тя достига до дома и училището им, както и как да я използват разумно и отговорно. По време на лекциите бяха използвани специално изготвени информационни табла, а всяко дете получи специална книжка „За децата и енергията" и допълнителни информационни материали.

Според проведената сред децата анкета след първия етап на кампанията 86% от учениците смятат, че обсъжданата тема е била интересна, 91% заявяват, че са научили нещо ново, 79% възнамеряват да приложат научените съвети за пестене на електроенергията, а 87% искат да научат повече за електроенергията и начините за пестенето й.

Предвид големия интерес към инициативата и като част от политиката си за корпоративна социална отговорност, ЧЕЗ планира да провежда кампанията „За децата и енергията" ежегодно. Партньори на компанията в обученията са Министерството на образованието и науката и Държавната агенция за закрила на детето.