Янкова: Нов закон за туризма решава проблемите на зимните ни курорти
Секция: Туризъм
29 Юни 2014 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янкова: Нов закон за туризма решава проблемите на зимните ни курорти

/КРОСС/ Народният представител от Коалиция за България Дора Янкова внесе в Народното събрание предложения за промени в Закона за туризма, с които се решават проблемите на зимните ни курорти.

Янкова подчерта, че промените в закона са приоритетни и трябва да бъдат приети до края на работата на 42-то Народно събрание.

В законопроекта се предлага еднакъв режим за ползване на всички зимни курорти, като същевременно се решава статута на пистите, терените през които преминават лифтовете и влековете, както и режима на ползване на собствеността на земите.

Янкова подчерта, че операторите на зимните курорти ще заплащат концесионна такса на пазарна цена за общинските и държавни земи, върху които има ски-писти и съоръжения.

„50% от концесионното възнаграждение ще остава за общината или общините, в чието землище се намира курорта", обясни депутатката от левицата. Средствата ще могат да се използват от общините за подпомагане и стимулиране на детските зимни спортове, за изграждане на съоръжения за зимни спортове - сноуборд паркове, влекове, поддържане на писти и др. с решение на общинските съвети.

Янкова подчерта, че промените в закона целят въвеждането на еднакъв режим за всички зимни курорти, решаване на натрупалите се до момента проблеми, както и подпомагане на младежите за практикуване на зимни спортове.

„Правим го в началото на лятото, защото сега е подходящият момент, в който да се приведат съобразно закона пропуските до момента и новия зимен сезон да посрещнем с уреден статут, изтъкна вносителят.

Янкова посочи, че в зимните курорти са ангажирани над 40 хил.души, които изхранват семействата си, а отрасълът дава сериозна добавена стойност към Брутния вътрешен продукт затова е важно да се гарантира устойчивост и предвидимост.