Нюйоркчанин прекоси с лодка Атлантическия океан за 128 дни
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Юни 2014 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нюйоркчанин прекоси с лодка Атлантическия океан за 128 дни

/КРОСС/ 48-годишният жител на Ню Йорк Виктор Муни преплава Атлантическия океан сам с гребна лодка, съобщиха световните агенции. Муни е изминал разстоянието от 4800 км за 128 дни.

На 19 февруари той тръгнал от Канарските острови край Африка, а в петък пристигнал на остров Сен Мартен в Карибско море. По време на плаването пътешественикът е отслабнал с 36 кг.

Муни ставал всяка сутрин 4 часа и гребял до 7 часа вечерта. След всеки час правел половинчасова почивка, за да възстанови силите си. На 7-метровата си лодка Муни имал неголеми хранителни запаси. Хранел се главно с уловената от него риба - отначало с въдица, а след като тя се счупила - с мрежа.

Най-страшното му преживяване било нападението на акула, която дълго обикаляла около лодката, а после я захапала и пробила. Муни обаче успял да я отблъсне и бързо да запуши дупката.

Пътешественикът каза, че целта на плаването му била да привлече общественото внимание към проблема за СПИН и да почете паметта на брат си, починал от болестта през 1983 г. Муни успя да осъществи плаването след три неуспешни опита - през 2006, 2009 и 2011 г, пише btvnews.