Коста Рика продължава към 1/4-финал с Холандия
Секция: СПОРТ
30 Юни 2014 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коста Рика продължава към 1/4-финал с Холандия

/КРОСС/Коста Рика продължава похода си на Мондиал 2014, като няма загуба вече 4 поредни мача. Този път триумфът дойде след равенство 1:1 в редовното време срещу Гърция и изпълнение на дузпи.

Резултатът бе открит е 52-ата минута от плеймейкъра на Коста Рика Браян Руиз.

В минутите до края на редовното време Гърция търсеше гола, а Оскар Дуарте бе изгонен с втори жълт картон (66'). Изравнителният гол падна обаче едва в продължението, като точен след добавка бе Сократис Папастатополус (90'+1).Така мачът отиде в продължения, но в крайна сметка Коста Рика удържа равенството след повече от час с човек по-малко на терена, като дори съдаде няколко опасности в продъленията.

При дузпите костариканците бяха напълно безпогрешни, а в герой за тима се превърна вратарят навас, който спаси четвъртата дузпа, изпълнена от Гекас. След това при петата дузпа Уманя също бе тоен и класира Коста Рика напред след 5:3 при наказателните удари.

Холандия също си осигури място на четвъртфиналите на Мондиал 2014 след страхотен обрат в последните минути срещу тима на Мексико. През по-голямата част от мача ацтеките контролираха играта и създаваха повече положения.

Така логично се стигна до попадение на Джовани Дос Сантос за 1:0 (48'). Плеймейкърът на тима от Централна Америка стреля отлично с левия крак и не остави шанс на холандския вратар. Малко след попадението обаче треньорът на Мексико направи дефанзивна смяна и се опита да брани нулевото равенство в последния половин час от срещата. Това даде възможност за натиск на лалетата и те се възползваха след ъглов удар в 88-ата минута, когато топката бе свалена с глава към Снайдер, а той с топовен шут изравни за 1:1. В продължението съдията отсъди спорна дузпа за препъване на Робен в наказателното поле, който от своя страна падна твърде артистично. Така точен от дузпа бе резервата Хунтелаар (90'+4).

По-рано в мача Робен още два пъти падаше в наказателното поле на Мексико, но тогава Педро Проенса не отсъди нищо, а след срещата крилото на лалетата сам се извини заявявайки: "Трябва да се извиня... това (в продължението на мача) си беше дузпа, но при другото през първата част се хвърлих, а не би трябвало да го правя". В крайна сметка обратът за Холандия бе пълен и тима ще играе на четвъртфинал (5 юли) срещу Коста Рика.