Валутният борд няма да падне и държавата не е фалирала
Секция: ИКОНОМИКА
30 Юни 2014 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валутният борд няма да падне и държавата не е фалирала

/КРОСС/Глобите за паника в банковата система трябва да бъдат по-големи. И тъй като досега у нас не е имало такава практика, сега трябва да се предприемат и законодателни промени в тази посока, категорични са икономистът Владимир Каролев и финансистът Парамов.

Каролев настоя да се спрат и слуховете, че държавата ни е фалирала. „Това не е така. Това е абсурд. Да, много неща могат да се направят, но като цяло ситуацията не е никак зле нито в банковата система, нито в държавата", каза той.

Да, много неща трябва да се поправят, но те са в сфери, за които не се говори, каза той и увери за сетен път, че банковата система у нас е добре, каза още Каролев.

 „Ситуацията с банките отиват към по-добро. Президентът ясно и категорично заяви, че ситуацията е ясна и прогнозируема, банките са стабилни. Истината е, че преди три седмици се допусна груба грешка по отношение на КТБ и това ескалира до своята крайност", заяви финансистът Кольо Парамов. Според него причината за случващото се е неуместната намеса на прокуратурата, бавенето на Централната банка за бързи и крути мерки и търсенето на отговорност.

По думите му незабавно трябва да се търси отговор на въпроса кой предизвика кризата и кой докара кризата до тук. „Това е политическата класа, съсловието на ДПС и некадърността на това правителство", отговори сам той на въпроса си. 

 „Аз не знам кой е предизвикал кризата, но международните капиталови пазари дадоха своята оценка за страната ни при емитирането миналата седмица на емисия държавни облигации. Надявам се политиците да са успокоили хората. Но в социалните медии продължават да се публикуват грешни данни и то от журналисти", каза от своя страна икономистът Владимир Каролев.

Според него, за да падне валутния борд трябва всеки, който има левове да отиде в БНБ и да поиска да ги обмени във валута и Централната банка да няма тази валута. „Пред която и да е банка да се наредят хора, тя няма откъде да ги вземе", каза той и обясни как работят банките - те работят с парите на хората, които имат депозити. „Банките не са склад", добави той.

Според Каролев е важно да има промени в банковата система. Първо трябва да има защита на срочните кредити. „Трябва да има глоби, ако си развалиш срочния депозит, защото банката не може да планира дългосрочнно". Много са малки и глобите за създаване на паника в банковата система. „Трябва и да се лежи в затвора за това", каза той.

По думите на Парамов борда не може да падне. „Час по-скоро обаче трябва да отидем в ERM II и да приемем еврото", смята той.

 „Преди година прогнозирахме, че ще се случи точно това. Пламен Орешарски не може да управлява, защото той изпълнява заповедите на Доган и Местан. Той е зависим. Той е добър финансист на книга, но в действителност виждате какво става", каза Парамов.