Кадиев и Димитров: Нито премиерът, нито БСП карат влака
Секция: ПОЛИТИКА
30 Юни 2014 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кадиев и Димитров: Нито премиерът, нито БСП карат влака

/КРОСС/Влоговете са гарантирани, хората да не се притесняват, увериха Георги Кадиев и Мартин Димитров. В студиото на Нова тв те обясниха, че има фонд за гарантиране на депозитите, от  2 млрд. лева, и зад всеки депозит до 100 000 евро стои държавата. Няма значение в коя банка е той.

Очаквам ситуацията да се успокои. Правителството и Централната банка направих всичко възможно това да се случи. Това е, което може да се направи сега - да се каже, че държавата седи зад всяка банка и няма да позволи фалити, каза бившият депутат от Коалиция за България. Той призова в следващия парламент да има подкомисия за контрол на банковата система, подобна на тази за ДКЕВР.

Според Кадиев държавни дружества са изтеглили парите си от КТБ и въпросът е кой им е наредил това.

„През 2008 година имаше финансова криза. Тогава много банки е ЕС и САЩ имаха проблеми. В България нито една банка нямаше проблем тогава. Нашите банки издържаха стрес-тестовете на финансовите проблеми", припомни Мартин Димитров, бивш председател на икономическата комисия в парламента. По думите му сегашната ситуация е изкуствено създадена - от действия и бездействия на държавни институции. „В следващия парламент трябва да има комисия, която да разследва причините за ситуацията, която се получи", каза той.

„Факторът на нестабилност в момента не е банковата система, а правителството, което трябваше да подаде оставка. Този инат е някаква политическа игра, която управляващите водят", смята Димитров. Според него една конкретна дата на оставка на кабинета би успокоило положението. „След това идва служебният кабинет, а той има важна роля за стабилизирането на държавата", аргументира се той.

Като има слаб кабинет, той е податлив на атаки, обясни Димитров. Кадиев обаче го поправи, че контролът на банките зависи от БНБ, не от правителството. 

Аз съм за споразумение с международния валутен фонд, но не в смисъла на Борисов, а като защита. Но той носи много усложнения, предупреди Димитров.

На въпрос защо се това с банките са случи при министър-председател, който е финансист, Кадиев отговори: "Или имаш премиер който удря по масата, или няма смисъл от него", а Димитров допълни: „Премиерът не е човекът, който кара влака". Кадиев уточни, че и БСП не е машинистът.

Относно спрягания за служебен премиер Калин Христов, Мартин Димитров посочи, че той като служебен финансов министър се е справил добре в условия на тежка криза, но не бива сега да се спекулира с името му.