Контраадмирал Румен Николов пое отбраната
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2014 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Контраадмирал Румен Николов пое отбраната

/КРОСС/Контраадмирал Румен Николов е новият началник на отбраната.

Николов и досегашният началник на отбраната ген. Симеон Симеонов подписаха акта за сдаване и приемане на длъжността.

За заместници на началника на отбраната са назначени ген. м-р Нейко Ненов и ген. м-р Константин Попов.

Министърът на отбраната Ангел Найденов награди с висше военно звание - почетен знак „Св. Георги" - I степен ген. Симеон Симеонов и неговите заместници за техния принос в развитието на българската армия по време на тяхната служба на позицията.

За всеки от нас е привилегия и чест да присъства на най-отговорното събитие за Българската армия - сдаване и приемане на длъжността „началник на въоръжените сили", заяви министър Найденов. Той благодари на Симеонов и неговите заместници за службата им в редовете на българската армия и припомни професионалния път на досегашния началник на отбраната - от летец до началник на отбраната.

Отговорност, професионализъм и достойнство, изпълнени със съдържание. Така Найденов оцени службата на Симеонов и заместниците му. Министърът на отбраната отбеляза приноса на Симеонов за въвеждането на стратегически преглед и единен комплект на българските въоръжени сили с готовност да изпълняват задачи по трите мисии на българската армия.

Симеонов има заслуги и за въвеждането на интегрирания модел на отбраната и за утвърждаването му, каза Найденов. По думите му при този модел се търси равнопоставеност между цивилната и военната експертиза.

Пред новия началник и заместниците му стои предизвикателството да са първите представители на военноморските сили, които застават начело на армията, посочи още Найденов.

Междувременно, макар и лаконично, министърът на отбраната обяви, че остават броени дни до завършването на защитното съоръжение на южната граница, което, според него, е „важно и необходимо за сигурността на България".

Досегашният началник на отбраната Симеонов бе категоричен, че напуска Българската армия с удовлетворение, че е изпълнил своя дълг. Той изтъкна, че сдава длъжността без загуби на личния състав и пожела на наследниците на поста да продължават да пазят личния състав и да вземат смели решения.