Братя Кличко ще спонсорират батальона, участващ във военната операция в Югоизточна Украйна
Секция: СВЯТ
30 Юни 2014 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Братя Кличко ще спонсорират батальона, участващ във военната операция в Югоизточна Украйна

/КРОСС/ Кметът на украинската столица Виталий Кличко написа на страницата си във Facebook, че заедно с брат си ще заделят пари да въоръжаването на един от батальоните, участващи в силовата операция в югоизточната част на Украйна. Според Кличко, командирите на 12-ти батальон на териториалната отбрана „Киев” са му съобщили, че на бойците, приели участие в операцията, не им достига снаряжение.

„Казват, че са ги пратили в зоната на АТО  (антитерористична операция – бел. ред) без необходимото за изпълняване на бойните задачи снаряжение (историята, за съжаление, не е единствена днес). А момчетата на предната линия имат спешна нужда от бронежилетки, ботуши, термовизионни камери, бинокли, наколенки, обезболяващи и медикаменти, тактически очила…”, написа Виталий Кличко на страницата си в социалната мрежа.

Според него, те двамата с брат му Владимир са решили да закупят за бойците необходимото снаряжение със собствени средства и в най-скоро време да го предадат на военните.

„В бюджета на столицата, разбираемо, няма пари. Ние с Володя заедно заделихме 3 млн. и 200 хол.гривни (около $270 хил.) и днес ще купим това, от което имат нужда бойците. Първата част от снаряжението ще предадем следващата седмица”, отбеляза кметът на Киев.

По-рано днес батальоните „Донбас”, „Днепър” и „Айдар” в хода на митинга пред сградата на администрацията на президента, поискаха от украинския президент да спре режима за прекратяване на огъня в източната част на страната и да въведе там военна положение.

Протестиращите също така поискаха от Порошеко да изпълни предизборните си обещания, отнасящи се за социалното осигуряване и застраховката-живот на военните – участници в силовата операция. Те помолиха украинския лидер да поиска от ЕС въвеждане на трети етап от санкции срещу Русия.

В същото време, в началото на тази седмица в района на провеждането на така наречената антитерористична операция срещу силите на самоотбраната на югоизточните райони в Украйна, бе изпратен батальонът „Азов”, за който е известно, че е съставен от наемници и е финансиран от олигархът Игор Коломойски.

Заедно с опитните бойци, в спецоперацията бяха изпратени и 70 новобранеца и към момента батальонът наброява 500 боеца.