От днес започва шестмесечното италианско председателство на ЕС
Секция: СВЯТ
01 Юли 2014 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От днес започва шестмесечното италианско председателство на ЕС

/КРОСС/От днес започва шестмесечното италианско председателство на ЕС. Логото е лястовичка в полет, нарисувана от цветовете символи на Европа и на италианския трибагреник.

Основните европейски задачи на правителство на премиера Матео Ренци са: икономическо развитие чрез по-голяма гъвкавост в рамките на ограниченията наложени от бюджета, създаването на нови работни места, особено за младите хора, и решаване въпроса с имиграционните потоци към Европа. Италианското председателство ще е важно и за лансирането на нов политическо-икономически подход и ще съпътства подновяването върховете на Парламента, на Съвета и на Комисията на Европа.

Бюджетът на италианския екип от 180 души, свързан с председателството, е от 68 милиона евро, необходими за логистика и мероприятия. Начело на този екип е премиерът Матео Ренци, вицепремиерът Сандро Гоци, отговарящ за европейскатата политика, и Стефано Санино - постоянен представител на Италия към Европейския съюз в Брюксел.

На 2-ри юли Матео Ренци ще представи пред Европейския парламент програмата на Италия. От полагането основите на Обединена Европа след Втората Светояна война настоящото председателство на Италия е 11-о, като първото датира от 1959-а г.