Гърция опростява визите за руските туристи
Секция: СВЯТ
01 Юли 2014 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция опростява визите за руските туристи

/КРОСС/ Според статистиката, за първото полугодие на тази година в Русия се наблюдава спад на резервациите.Това е по-скоро следствие от сложната политическа ситуация в страната, а не толкова предизвикано от факта, че цената на международния паспорт е по-висока. Опасявайки се от санкции, въведени по-рано срещу редица чиновници, обикновените руски туристи предпочитат да посетят страна, където не е необходима виза или пък държава с опростен визов режим. Туроператорите бяха притеснени още през февруари, когато рязко спадна интереса към пътуванията сред руските граждани.

През пролетта в Атина бе проведена конференция, посветена на планираната почивка в Гърция през 2014 г. На срещата бяха обсъдени въпросите за развитие на целогодишен туризъм в страната. Гърция има пребогата и интересна история, но интересът към нея все още е само през високия плажен сезон. Туристите, желаещи да посетят страната не са по-малко в сравнение с миналата година и това е благодарение на европейците, направили избора си в полза на слънчевата страна. И въпреки че властите в Гърция правят всичко, за да опростят издаването на визи, руските граждани предпочитат Турция и Египет като дестинации за своята лятна почивка.

През миналата година именно руснаците съставяха половината от потока туристи в слънчева Гърция. В последно време обаче, се наблюдава спад заради икономическата криза.

Туризмът е главният доход на Гърция, съставящ около 20 %,  като при това останалите отрасли в голяма степен зависят от количеството пристигащи чужденци. Културата на страната предоставя огромни възможности за изучаването на изкуство, история и митология. Туроператорите в Гърция предлагат ексурзии за деца в разгара на лятната ваканция, където те могат не само да си починат и да се забавляват, но и да научат много. Туроператорите прогнозират, че в съвсем близко бъдеще Гърция ще се превърне в целогодишен курорт, в следствие на което икономиката на страната значително ще се подобри.

Гръцките власти се стараят не само да подкрепят, но и да развиват различните направления в туризма.