Поскъпват топлата вода, парното и токът, поевтинява природният газ
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юли 2014 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поскъпват топлата вода, парното и токът, поевтинява природният газ

/КРОСС/От днес поскъпват топлата вода, парното и токът. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изненада с по-малко намаление на цената на топлата вода и парното, но и с увеличение на цената на тока, въпреки очакванията средно за страната тя да падне минимално. От днес поевтинява цената на природния газ с малко под 2%.

Въпреки че цената на природния газ, който е основното гориво за топлофикациите пада минимално, те ще продават топла вода и парно на по-високи цени.

От днес в Габрово ще плащат по-скъпа топла вода с близо 7%, в София увеличението е с близо шест на сто, а за абонатите в Пловдив, Варна и Враца - увеличението прехвърля 5%. Малко по-евтино парно могат да ползват хората в Плевен, Перник и Бургас.

Токът поскъпва с две на сто, като най-голям е ръстът за абонатите на ЧЕЗ. Най-малко ще е увеличението за абонатите на ЕВН - под един процент, а за абонатите на Енерго про - дневната тарифа скача с 2,5%, а нощната с малко над процент.

Цените на тока са определени за едногодишен период, въпреки че миналата седмица шефът на регулатора Боян Боев даде заявка, че цената може да скочи още от 1 октомври, а сметки да се правят на всеки три месеца, подобно на цените на природния газ, парното и топлата вода.