“Албена” свива инвестициитезаради наводненията
Секция: Туризъм
01 Юли 2014 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“Албена” свива инвестициитезаради наводненията

/КРОСС/"Албена" АД свива инвестиционната си програма за идния сезон заради пораженията в курорта от наводнението на 19 юни. Това обяви изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев, цитиран от "Труд".

Щетите, нанесени в курортния комплекс от поройните дъждове, още не са пресметнати, но по груби сметки ще излязат между 5 и 10 млн. лв. Най-тежко пострада крайбрежният хотел "Гергана", а плажната ивица тогава бе дълбоко насечена от прииждащите от резервата Балтата води.

Дружеството планираше до идното лято да вложи близо 20 млн. лв. в строеж на басейн с олимпийски размери, 10 тенис корта, топла връзка между хотелите "Фламинго Гранд" и "Добруджа", както и в реконструкции на шест обекта. Част от тези проекти сега ще бъдат замразени, обясни Станев.
Редукцията обаче няма да засегне инвестиционната програма за курортното селище "Бялата лагуна" между Балчик и Каварна.

Там почиват основно скандинавци. С 15 милиона лева догодина 5-звездната база от 400 легла ще бъде удвоена. Ще бъдат построени нов басейн с атракции, ресторант, футболен стадион, тенис център с 4 корта и мултифункционално игрище.

Заради бедствието Акционерното дружество "Албена" ще иска държавата да опрости половината от 2,5 млн. лв. годишна концесионна такса за плажа на курорта.

На по-скромно обезщетение се надява фирма "Лазурен бряг 91", която стопанисва варненския плаж. "Редно е министерството на регионалното развитие да ни спести екотаксата, която е 10% от концесионната.
Тези пари са предназначени за опазване на околната среда, а най-големите поражения бяха на Офицерския плаж, който буквално бе превърнат в бунище след преливането на Шокаровия канал.

Досега похарчихме 128 хил. лв. за ликвидиране на щетите. Общината също ни е длъжник. Тя ще получи 2 млн. лв. от концесионни такси и трябва да вложи част от тях за решаване на проблема с канала", обясни търговският пълномощник на фирмата Андрей Василев.
Той съобщи, че до няколко дни плажните ивици в града и в кв. "Аспарухово" ще се чистят вече не само ръчно, но и с нова машина за 89 000 лв.