Иван Начев: И в следващия парламент ДПС може да е незаобиколим фатор
Секция: ПОЛИТИКА
01 Юли 2014 09:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Начев: И в следващия парламент ДПС може да е незаобиколим фатор

/КРОСС/Не очаквам разбирателството между политиците, на което станахме свидетели през изтеклата седмица, да продължи, каза в интервю за БНР политологът и преподавател в Нов български университет Иван Начев. Според него нито една от партиите няма да има мнозинство в следващия парламент.

Това означава, че отново ще има коалиция, т.е. крехко разбирателство. Вероятно отново противопоставяне. Това означава политическа и икономическа нестабилност в страната. Това, от което се нуждаем, е консенсус по няколко основни проиритета и независимо кой управлява, те да се следват. А не това, което наблюдавахме при последните три правителства - противопоставяне, резки завои във вътрешната и външната политика, което довежда до това, че на България не се гледа като на стратегически партньор или на партньор, на когото можете да имате доверие, а точно обратното, коментира политологът. 

Има голяма вероятност и в следващия парламент ДПС да е незаобиколим фактор, коментира Иван Начев. По думите му възможностите за коалиции са различни: Коалиция между БСП и ГЕРБ засега изглежда невъзможна. Възможните са БСП и ДПС и ГЕРБ евентуално с ДПС, макар че на ГЕРБ никак не им харесва тази идея. Представете си Реформаторския блок, в който има множество интереси, да влезе в коалиция с ГЕРБ. Това означава изключително много непрозрачност и задкулисие. Управлението се нуждае от много прозрачност.