Добрата новина: ситуацията с банките вече е спокойна
Секция: Коментари
01 Юли 2014 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Добрата новина: ситуацията с банките вече е спокойна

/КРОСС/Днес ситуацията с банките вече е спокойна и това е добра новина, заяви в сутрешния блок на бТВ бившият министър от кабинета Сакскобургготски Николай Василев.

Няма закъснение с реакциите, в петък БНБ влезе в КТБ и в неделя обяви какво ще се прави, коментира икономистът Петър Ганев. При ПИБ след координираната атака банката отговори абсолютно адекватно, а след това в събота и неделя и държавата с арестите. Няма как да успокоиш гражданите, преди да стане събитието, смята той. От една банкова паника хората и обществото като цяло губят, има изгубени лихви, но въпросът е по-фундаментален, заяви Ганев.

Ако има лична вражда между двама души, тя е била в КТБ, а после и други лица са се възползвали, добави Ганев.

Разликите между 1997 и сега са огромни, напомни Василев и посочи фискалния резерв, валутния борд и липсата на фундаментални банкови системи като част от тези разлики. На държавата обаче са й нужни бели пари за черни дни, а не да се трупат дългове, смята той. И даде пример със семейството. Държавата е добре да има ниски дългове, големи резерви и възможности да извади голямата пушка. Не е добре да се увеличават бюджетните дефицити, добави Василев. Слава богу, че енергийният регулатор реши да увеличи малко цената на тока сега. той не трябваше изобщо да бъде намаляван, посочи Василев и определи действието като популистко.