Леа Коен: Двама души не могат да срутят държавата
Секция: Интервюта
01 Юли 2014 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Леа Коен: Двама души не могат да срутят държавата

/КРОСС/Бившият дипломат Леа Коен издаде нов роман. „Събирачът на дневници" на издателство „Ентусиаст" е трилър, който обсъжда темата за вината, осъзната и неосъзната, за любовта, която търси истината, и за равносметката, която всеки прави в края на своя живот. Неочаквани обстоятелства срещат няколко жени в различни етапи от житейския им път със Събирача. Заедно с него в танца се носят певици и танцьорки, принцове и министри. И един млад издател, който става неволен изповедник. В сюжета са замесени известни фигури от историята на България - премиерът Богдан Филов и съпругата му, принц Кирил, Алберт Гьоринг, цар Борис Трети.

Поканата към Леа Коен за интервю бе заради „Събирачът на дневници". Разговорът обаче тръгна в различна посока.

- За политика или за култура ще си говорим, г-жо Коен, културата като че ли е най-маловажната тема в българското общество през последната година за сметка на политиката?

- Въпросът дали културата е необходима съдържа в себе си голямо противоречие, защото тя е част от цялата обществена организация. Дори в моменти на най-големи конфликти, на войни, тя съпътства обществото и събитията. Друг е въпросът доколко интелектуалците в определени периоди се оказват на необходимата висота, за да могат да участват не само по най-смисления начин в процесите и конфликтите, които се развиват, а и да съдействат със своята по-голяма образованост и информираност за по-разумното и бързо разрешаване на конфликтите.

В момента вероятно се развива финалният ендшпил на кризата, българската държава е в състояние на парализа, институциите не функционират и обществото има сериозни и понякога груби възражения срещу правителството. Тази парализа не може да завърши по благоприятен начин. Демокрацията е измислила един-единствен начин за излизане от тези състояния. Те не са уникални и се случиха в много страни на Европа през последните 2-3 години. Това се решава чрез един класически способ - избори. Както Чърчил е казал: „Демокрацията е несъвършена, но за съжаление не сме измислили нищо по-добро досега".

- Интелектуалците обаче отново не участват на обществената сцена. Къде са те - изтикани ли са от нея, или са твърде заети със собствения си бизнес?

- Една типична черта на българските интелектуалци е тяхната традиционна предпазливост. В много редки периоди в българската история - през Възраждането, през 40-те години, около Пражките събития 1968 г., около '88 и '89 г., единици от интелектуалците са имали смелостта да участват като коригиращ фактор на политическата сцена и са платили съответната цена. От 1989 г. насам, за мое съжаление те демонстрират доста консервативно и боязливо поведение. От една страна това е разбираемо, защото тяхна основна грижа бе собственото им оцеляване, тъй като културата беше поставена в екстремни условия и всеки трябваше да се спасява посвоему и поединично, при това с един конформизъм, който много ме учудва, особено при по-младите хора. За тях очевидно личната реализация и проблеми са много по-важни от обществените.

- Но има и такива, които станаха част от свитата на партийни лидери - пак ли заради оцеляването?

- Намирам за крайно неуместно обвързването на интелектуалци с партийни фигури и превръщането им в адютанти. Мястото им не е там, ролята им в обществото е да коригират, да представят критичната гледна точка.
В края на Втората световна война голяма част от интелектуалците е била поставена под съмнение заради колаборационистката им роля и чувства по време на германската окупация. Това беше тежък урок за тях. Френското общество, политическа класа и правосъдие сурово наказа тези хора, някои от тях дори платиха с живота си, бяха осъдени на смърт.

Разбира се, не може да бъде направен паралел. Тук имаме съвършено различна ситуация. Но интелектуалецът не е гарантиран от погрешния избор, винаги е рисковано взимането на пряко и лично отношение към политическа партия. Той обаче може много по-нюансирано и аналитично да обясни пред обществото известни процеси, заблуди, безпокойства, които не всеки човек може да формулира. Интелектуалците имат много съществена роля в обществото, която ние в България не винаги успяваме да осъществим.

- Не винаги или никога, защото преди промените много от интелектуалците бяха лакеи на властта, но и днес като че ли е така? С известни изключения, разбира се.

- Категорично не съм съгласна, защото голяма част от моето професионално осъществяване е било преди промените и аз никога не съм била лакей, писала съм и статии срещу соцреализма, участвала съм в спонтанни конференции. Много хора го правеха по онова време. Видимостта не беше голяма по очевидни причини. Но както и сега, мажоретките на режима бяха по-видни, в по-красиви костюми, на първа линия... Познавам почтени и достойни хора, някои от които бяха партийни членове, и въпреки това си навличаха неприятности, бяха дисиденти. Такъв е Валери Петров, който през 1984 г. беше в немилост и на събитие в Унгарския културен институт той произнесе първата публична дисидентска реч за свободата на мислене и изразяване.

- Защо „мажоретките" на Тодор Живков не бяха наказани за това поведение след промените?

- Аз смятам, че много по-важно е да се търси креативното начало, зърното на доброто, тази капка синя кръв, която съществува във всеки и от която може да се роди благородството, отколкото ожесточеното преследване до края на света и на дните. Нещата трябва да се знаят, за да могат да бъдат опростени, разбрани и осмислени. У нас обаче нямаме знанието и осмислянето, а за прощаване въобще не може да става дума. Защото процесът не е бил прекъснат - хора, институции и последните окопи на тоталитаризма все още съществуват, макар и в много жалко състояние. Това, което не се е случило през 1989 г., ние не можем да го направим сега, младите хора днес не разбират какво е било преди това. Родителите им не им разказват какво за живота си през тези години, защото трябва да им признаят и своите собствени грехове.

Ние не си уреждаме добре сметките с миналото от времето на диктатурата, затова се появява носталгия по социализма и идеализация на една фалшива партия - да ме прощават БСП. Нямам нищо против левите партии в Европа, социал-демократите защитават правата на една много голяма част от обществото и вършат наистина полезна работа. Но БСП не е лява партия. Бившите комунисти се травестираха като социалисти и измамиха обществото. В тази партия има олигарси, хора, които се занимават с мащабен бизнес! В никоя социал-демократическа партия в Европа няма да намерите такива рецидиви.

- Грижата за човека в БСП, както виждаме, е грижа за богатия човек.

- Грижата за човека липсва и при абсолютно всички останали партии.

- Защо народът продължава да им вярва сляпо и да им дава гласа си?

- Хората нямат избор. Партийната система е обсебена не от партии, а от кланове. В България няма нормални партии - нито БСП е лява, нито ГЕРБ е дясна. Това са едни образувания. За жалост, у нас има много кадърни и образовани млади хора, които нямат никакъв достъп до властта.

- Причината не е ли у тях?

- Не. Причината е в изключително консервативната протекционистка структура на самите партии, които съществуват единствено като клики. Подборът се прави йерархично от лидера и от един приближен кръг. Политиците просто се назначават. Т.нар. ляво и т.нар. дясно играят волейбол. Какъвто и да е резултатът от мача, той не е от полза на избирателите. Аз не виждам изход от това положение в момента. Щом двама души могат до такава степен да разклатят държавата...

- Смятате ли, че битката между Кронос и Зевс може да срути държавата?

- Не познавам дейността на тези двама души, които са във фокуса на обществения интерес и паника. Но съществуват признаци за дестабилизация, което е изключително вредно, защото това е най-неползотворната среда за всички - и за партиите, и за обикновените хора. Ако проблемите не могат да бъдат решени разумно, чрез преговори, това води до непредсказуем резултат.

- Може ли да отговорите като писател и дипломат - толкова ли е лесно да се катастрофира една държава?

- Не е лесно, двама души не могат да го направят. Тези процеси се наблюдават от близо една година насам. Имам възможност да разговарям с чужди наблюдатели и анализатори, които са изключително обезпокоени от това, което се случва в България от близо година. Така че дестабилизацията не е започнала онзи ден, а доста преди това. Държава не се разтурва толкова бързо, независимо коя е. Съвременна Европа има нужда от устойчивост и гледа по всякакъв начин да предотвратява конфликти и драми, които могат да доведат до дестабилизация дори в по-малко значима държава като нашата.

- Смятате ли, че Европа ще се намеси в нашия проблем?

- Не, не смятам, че ще намеси като в Гърция.

- Защо тогава се намеси в Гръцката криза?

- Гърция е страна от еврозоната. Европейският съюз беше принуден да вземе мерки и там бяха наляти около 40 милиарда евро, за да бъдат спасени банките. Около 40% от капитала в гръцките банки е френски. Българските банки обаче не са в еврозоната. Банката може да се казва „Райфайзен" или „Сосиете женерал", това обаче не означава, че „Райфайзен банк" в Берлин и в Мюнхен ще се бръкне, за да спаси нашата.

- Излиза, че Европа няма да си мръдне пръста да ни помогне, въпреки че сме в Европейския съюз?

- Надявам се да направи нещо. Но нашето членство е много частично - ние не сме в Шенген и еврозоната. Не съм финансист, но като човек с известен политически опит ми се струва, че може да ни помогне най-вече Международният валутен фонд. Който обаче няма такива финанси като ЕС. Може би ще ни отпусне 1 милиард евро. Но все пак аз не познавам реалното финансово състояние на държавата, пък и не знам кой го познава.

- Тези, които го познават, очевидно крият какво е финансовото състояние на България.

- Нека да кажат какво е! Вероятно положението не е такова, че българските граждани да могат да си легнат спокойно днес, утре и вдругиден. Българите са най-бедните хора в Европа, но са отговорни и свестни. Те си държат всичките спестявания в банките с голямо доверие и знаят, че техните собствени финанси са гаранция за оцеляването на семействата им и по някакъв начин на цялата държава. Ще бъде огромно престъпление, ако техните спестявания пострадат - морално, политически и финансово престъпление. Защото това е игра с човешки съдби. Това не бива да се случва на едно и също поколение два пъти! Смятам, че политическите амбиции трябва да отстъпят на заден план.

- Вярвате ли, че политиците ще преодолеят амбициите си пред катастрофата, която причиниха на своите граждани?

- Ами ако имат малко съвест и акъл в главата, трябва да го направят. Защото кой има интерес държавата ни да потъне? Никой. Дори самите управляващи. Защото ще потънат заедно с държавата. Аз вярвам в здравия разум.

- Вие сте голям оптимист, ми се струва?

- Мисля, че всички трябва да бъдем оптимисти. Нашата държава е оцелявала и при по-сложни обстоятелства. Не бихме били сериозна държава, ако зависим от разправиите между двама души.

- Може би действително сме несериозна държава?

- Не, ние сме една много корумпирана държава. Корупцията е нещо много добре организирано и интелигентно изработено. Това е големият проблем на държавата. Корупцията е и продажба на влияние - понятие непознато на българската правосъдна система. Във Франция функционира Законът за непoтизма и всеки премиер може да бъде осъден, ако е назначил свои близки и роднини във властта или ги е облагодетелствал с проект. В момента се водят процеси срещу бившите президенти на Франция Жак Ширак и Никола Саркози за средства с неясен произход, които са били използвани в техни кампании. Чувам и за съпругата на председателя на БСП Сергей Станишев, която получава проекти за милиони от негови политически партньори - това е висша форма на непoтизъм!

- Това се отнася и за Бойко Борисов, който докато управляваше облагодетелстваше фирмите на партньорката си в живота Цветелина Бориславова - в нейната банка например се плащаха винетките за колите.

- От там трябва да се започне чистенето. Може да нямаме Закон за непотизма. Но в договора ни с ЕС е записано, че ако нямаме закон по даден казус, трябва да използваме европейското законодателство. Към всички форми на облагодетелстване, присвояване и протежиране, обществото трябва да бъде безкомпромисно. Все още обаче няма разобличени и принудени да се оттеглят от политиката заради присвояване, а целият политически спектър у нас е заразен. Превърнали сме се в държава от латиноамерикански тип.

- Преди десетина дни във фейсбук написахте: „Живеем по Маркес: Хроника на една предизвестена смърт". В кой роман живеем днес, г-жо Коен?

- Написах това преди кризата с банките. А днес живеем може би в „100 години самота", пак по Маркес. Тук сме като в някое Макондо, непрекъснато вали, скръстили сме ръце, гледаме този безнадежден дъжд и чакаме да ни се случи нещо свръхестествено. Много ми се иска да излезем от този сюрреализъм. Не това е начинът, по който трябва да съществува една модерна държава.

Източник: Площад Славейков