Доайенът на фоторепортерите с юбилейна изложба
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Юли 2014 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доайенът на фоторепортерите с юбилейна изложба

/КРОСС/В столичния „Клуб Фоторепортера" откриха юбилейната изложба на Георги Панамски. За черно-белите му визии говори журналистът Георги Папакочев, също изкушен от снимачното изкуство, а актрисата Латинка Петрова поздрави маестрото със специално подготвен скеч. 

Още с първите си фотографски изяви в началото на 60-те години Панамски внася новости в шаблонните образни възприятия на властта - репортерските му кадри са живи, неочаквано човешки за тогавашните стандарти и в по-голямата си част документално обективни. Днес от тези кадри личи, че авторът е търсил смисъла и подтекста на тогавашното всекидневие.

В изложбата „Аз, очевидецът" са включени репортерски фотографии на Панамски, заснети от 1960 до днес. Много от тях са получавали награди на международни конкурси, били са излагани и на негови самостоятелни фотоизложби. Фотосвидетелствата на Георги Панамски са част от образната памет на комунистическия период, съвсем непознат за новите поколения българи.

Георги Панамски е роден през 1934 г. в Ловеч. Завършил е право в Софийския университет. По фотографията го запалва неговия брат Кольо Панамски. Учи и в школа за кино и фотография. Работи като фоторепортер във в. „Народна младеж". Като журналист получава шанса да фотографира важните събития от живота на страната. Негови творби са публикувани в изданието „Големите фоторепортери на България 1960-1989". Избраните му фотоси са събрани в албума „Професия очевидец".

Експозицията може да се види на 30 юни (понеделник) в изложбена зала на „Клуб на фоторепортера", намираща се в подлеза между Министерския съвет и Президенството.