НПО настояват за спиране строежа на Лъвов мост заради риск за археологическите артефакти
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2014 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НПО настояват за спиране строежа на Лъвов мост заради риск за археологическите артефакти

/КРОСС/Неправителствени организации настояват за спиране изграждането на кръстовището на две нива на Лъвов мост в София. Според представители на Инициативата "Граждани за устойчиво развиите" строежът е незаконен и заличава археологически артефакти от Римския период. 

Арх. Димитър Димитров е един от създателите, заедно с граждански организации, на фейсбук групата "Да спасим археологията при строителството на метрото". Той смята, че се унищожава археологията при строителството на метрото в района на Лъвов мост.

Пред БНР Димитров коментира: Това, което е унищожено, а то е в огромни размери, е античният стадион на Сердика. Нещо, което липсваше на София. През 2010-а година то е буквално унищожено. Затова днес това, което видяхме при незаконното строителство на транспортен възел Лъвов мост, е ужасяващо.

Според него разрешителното за строежа на метрото е незаконно, не се спазват изискванията за предварително проучване, а в случая дори става въпрос за укриване на факти.

Никакви нарушения няма по отношение на методиката и нищо не е разрушено от намерените археологически структури, категоричен е доц. Любомир Вагалински - директор на Националния археологически музей в София. Той твърди, че колегите му от Музея на София са непрекъснато атакувани и обвинявани.

При строежа на метрото край Лъвов мост са открити стени от римския императорски период по първоначална датировка 2-3-ти век. Една от стените е много добре запазена, но тя попада директно на трасето на метрото. Най-вероятно ще бъде разглобена, пакетирана и преместена на друго място. Целта на стените е била да укрепват терена край реката, обясни доц. Вагалински.