Пренасяне и възстановяване на кръст – паметника на донските казаци в България
Секция: Русия
01 Юли 2014 11:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пренасяне и възстановяване на кръст – паметника на донските казаци в България

/КРОСС/ През ноември 1920г. Руската Армия на генерал П.Н. Врангел е напуснала Крим и се е евакуирала в Константинопол, полуостров ГалиполиБизерту (Туниси остров Лемнос. Отначалото на декември 1920 година на Лемнос са се установили над 8600 военнослужещи от Донския казашки корпус и около 16 хиляди кубанци. Такава сила е била опасна за съюзниците, преди всичко за французите. Затова те настойчиво са искали от Врангел да преведе казаците в разряд бежанци и да ги разсели в различни държави. През юни 1921 гзапочва прехвърлянето наказашките части в България и Югославия. В България се разполага Донският казашки корпус и Донското атаманско училище. Някои от корпуса са заминали заедно със своите семейства.Щабът на корпуса се разположил в Стара Загора. В България казаците са намерили радушен прием сред по-голямата част от народа. Българите сапомагалина казаците с каквото са могли: устройвали са ги на работа, осигурявали са им медицинска помощ. Болшинството от военните на корпуса са били участници в Първата световна война и в Гражданската война, много от тях са били тежко ранени. Към това се прибавяли и последствията от тежкото «Лемноско пребиваване». Затова смъртността сред военнослужещите и техните семейства е била висока. Умрелите са били погребвани на различни гробища в България, в това число 37 души в кгробището на Стара-Загора и няколко в град Шипка.

През 1926 гв щаба на Донския корпус решили да увековечат паметта за казаците и всички руски бежанци, умрели в България. Със средствата на щаба на Донския корпус в гробището в Стара Загора от общината са били закупени 800 квмземякоято е била оградена и е станала руски участък на гробищетоПрез1927 гна този участък в присъствието на щаба на Донския корпус и негивия командир генерал ФФАбрамова също така редови казаци и техните семействатържествено е бил открит кръст-паметник, на който е бил издълбан надпис:«Донски казашки корпус на своите съратници, намерили вечен покой в България. 1921-1927»Също така, върху паметника са били издълбани имената на всички руски хора, починали в България през указания период. Заради недостиг на средства, паметникът е бил изработен от бетон и цимент.

През 2013 гкметството на грСтара-Загора е взело решение за унищожаване на старото гробище, на мястото на което ще бъде изградена индустриална зона. Във връзка с това, ръководството на града се обърнало към Благотворителния фонд «Наследие» (Руският Лемнос)с инициатива за пренасяне на кръста паметник на друго място. На гробището не са останали руски гробове. С благоволението настарозагорскиямитрополит Галактион е било решено паметният кръст да се възстанови в град Шипкаоколо храма Рождество Христово,къдетопочива прахтана руските воини-герои на отбраната на Шипка през1877 ги старото руско военно гробищекъдето са погребани останките на воините на Бялата Армия. Това предложение е било подкрепено от НБФ „Наследие“ ФГБНИУ (Федеральное государственное бюджетное научно-исследовательское учреждение ) «Руски научно-изследователски институт на културното и природното наследие „ Д.С. Лихачева“» при Министерството на културата на РФ, ФГНБУ «Руски институт за стратегически изследвания»,представители на руската и българската общественост.

Тъй като пренасянето на паметника като цяло е невъзможно, заради неговото аварийно състояние,взето е решение да се изработи нов постамент, в който да се монтира оригиналната плоча с надписа и да се издигне върху него реставрирания паметен кръст.

Откриването на възстановения кръст-паметник ще се състои на 2 юли 2014 г. в присъствието на официалните руска и българска делегации.