Заместник-министър Иванов участва в ежегодния семинар на Центъра за управление на кризи
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2014 12:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Иванов участва в ежегодния семинар на Центъра за управление на кризи

/КРОСС/Заместник-министърът на отбраната Иван Иванов участва днес, 1 юли, в ежегодния семинар на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който се провежда от 1 до 3 юли 2014 г. в София. Темата на форума е „Взаимодействие между ведомствата при управление на кризи и реагиране при бедствия".

В своето изказване при откриването на семинара заместник-министър Иван Иванов открои значението на поставените теми за постигането на още по-добри и разширени способности на НАТО и страните-партньори за ефективно управление на кризи и отговор при бедствия. Заместник-министър Иванов открои четири аспекта на обсъжданата проблематика. Първият е свързан с фундаментите на политиките и практиката по управление на кризи. „Необходимо е да дефинираме ключовите понятия „криза" и „управление при кризи", каза заместник-министър Иванов. Той отбеляза, че управлението на кризи е процес по задействане на механизмите за колективна отбрана и осигуряване използването на съюзния инструментариум за превенция, въздържане, управление, възстановяване и стабилизиране.

Заместник-министър Иванов акцентира и върху необходимостта от общи координирани усилия и действия, нуждата от комплексен подход, всеобхватност и унифициране на отговора при кризи, като целта е да се постигне по-широко и ефективно междуведомствено сътрудничество. Той подчерта и важността на съвместните усилия на всички международни, регионални и национални институции, правителствените и неправителствените организации. „Пряк пример за това е случилото се в района на квартал Аспарухово във Варна и другите засегнати от наводненията райони в България, където сътрудничеството, своевременните действия и ясното насочване на наличните ресурси на различни ведомства бяха ключови за спасяването на човешки животи и намаляването на риска от бедствия", заяви заместник-министър Иван Иванов.

По време на семинара участниците споделят и дискутират практики, които имат за цел хармонизирането на съвместната работа и усъвършенстването на процеса на координираност в ситуации на кризи и бедствия. Във форума се включиха експерти от над 15 страни-членки и страни-партньори на НАТО, представители на държавни институции и неправителствени организации, на структури от НАТО и ЕС и на академичните общности с интереси в областта.

В откриването на семинара участваха също началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски" контраадмирал Митко Петев и директорът на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия полковник Васил Русинов.