Утре откриват възстановения Паметник кръст на донските казаци в Шипка
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юли 2014 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Утре откриват възстановения Паметник кръст на донските казаци в Шипка

/КРОСС/На 2 юли, в 12.00 часа ще бъде тържествено открит възстановения от Община Стара Загора Паметник кръст на донските казаци в град Шипка. За събитието у нас пристигна руска делегация.

Събитието е съпроводено с редица инициативи, които ще продължат до 4 юли.

Съвместно богослужение за загиналите военни, водено от старозагорския митрополит Галактион и Женевския митрополит Михаил, ще бъде отслужено в храм-паметник „Рождество Христово", известен като Шипченски манастир, след което тържествено бе открит Паметника кръст.

В Драматичния театър от 19.00 часа ще се състои концерт на хора при храм „Богоявление Господне" - Богоявленски манастир, град Москва, под диригентството на свeщеник Андрей Нефедов и Московския фолклорен ансамбъл „Живая Русь".

Община Стара Загора осигурява автобус за желаещите да се включат в програмата за откриване на паметника. Той ще тръгва на 1,2 и 3 юли в 9.00 ч. от Драматичен театър „Г.Милев"

Руски изпълнители изнесоха концерти и в Ловеч и Ямбол още в неделя, 29 юни.

На 3 юли, четвъртък, представители на делегацията от Русия ще дадат пресконференция в конферентната зала на хотел „Армира", където са отседнали.

Гостите ще се включат в литургията, която ще започне в 10 часа, след което ще поднесат венци и цветя на мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора, както и на паметника на генерал Скобелев в Казанлък.

На 4 юли, петък, делегацията ще отлети за Москва.

През ноември 1920 г. генералът от Руската армия П. Н. Врангеля напуска Крим и заминава за Константинопол, полуостров Галлиполи, Бизерта (Тунис) и остров Лемнос. В началото на декември 1920 година на Лемнос пристигат повече от 8600 войници от Донския казашки корпус и около 16 000 от Кубан - сила е опасно за съюзниците, особено за французите. Те поискали от Врангел да преведат казашките бежанци и да ги заселят в различни държави.

През юни 1921 г. започна реорганизация казашки единици в България и Югославия. В България са били разположени два казашки корпуса, чийто щаб е ситуиран в Стара Загора, и Донското Атаманско военно училище. Част от военните тръгнали със своите семейства.

Българите посрещнали казаците с готовност да им помогнат с медицинска помощ, работа. Повечето от тях били участници в Първата световна война и Гражданската война и много от тях са били сериозно ранени. Смъртността е била висока. Мъртвите са погребвани в различни гробища в България. 37 души - в гробището на Стара Загора и няколко души в град Шипка.

През 1926 г. в штаба Донския корпуса решили да увековечат паметта на казаците и всички руски бежанци, починали у нас и със средства на щаба били закупени 800 кв. м. площ в старозагорското гробище.През 1927 г. в присъствието на командира на щаба генерал Ф. Ф. Абрамов, редови казаци и техните семейства  бил открит тържествено кръст-паметникът, на който се чете надписът: „Донской казачий корпус своим соратникам, нашедшим вечное упокоение в Болгарии. 1921-1927".

Поради липса на достатъчно средства паметникът бил направен от бетон и цимент.

На паметника са изписани имената всички руснаци, починали в България в този период.

Поради увеличаването на площта на индустриалната зона в Стара Загора през 2013 година, се наложи преместването на Паметника кръст от старите гробища. Със съдействието на Руския благотворителен фонд „Наследие" и с благословията на Старозагорския митрополит Галактион, възстановеният паметник е пренесен в град Шипка до храма Рождество Христово. Там почива прахът на руските войни, загинали при отбраната на връх Шипка през 1877 година и бойци от Бялата армия.