EVN ще съди ДКЕВР заради новите цени на тока
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юли 2014 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
EVN ще съди ДКЕВР заради новите цени на тока

/КРОСС/ От днес битовите клиенти на EVN България ще плащат потребената от тях електроенергия по нови цени. В свое Решение №Ц-12 от 30.06.2014 г. ДКЕВР постанови нови цени на електроенергията за битови клиенти на EVN България в сила от 1 юли 2014 г. Така крайните цени с ДДС за битови клиенти на дружеството в Югоизточна България са както следва:
• Дневна тарифа 0,18510 лв./ кВтч
• Нощна тарифа 0,10434 лв./ кВтч.

В Решението си ДКЕВР определя и максимално допустим размер на отклонението на дневните почасови прогнозни графици, включвани в крайната цена на електрическата енергия за клиентите на крайния снабдител и електроразпределителните дружества. Подаването на дневни почасови прогнозни графици е свързано със стартиралия на 1 юни 2014 г. пазар на балансираща енергия. Така за специалните балансиращи групи на крайните снабдители ДКЕВР определя допустим размер на отклонение до 1,5%, докато за специалните балансиращи групи на операторите на електроразпределителните мрежи то е до 0,5%.
Първоначалният анализ на Решението на ДКЕВР показва, че за съжаление то нарушава българското и европейско законодателство. По тази причина EVN България ще оспори в съда Решението на ДКЕВР, а резултатът ще бъде отразен в арбитражното дело, което концерна EVN AG стартира през 2013 г. в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка, по силата на договор за взаимна защита на инвестициите.
ЕVN България Топлофикация уведомява, че съгласно Решение № Ц-11 от 30.06.2014 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) еднокомпонентната пределна цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за клиентите на дружеството в Пловдив от 1 юли 2014 г. ще e 75,62 лв. без ДДС за един мегаватчас. С добавен ДДС крайната цена от 1 юли 2014 г. е 90,74 лв., при досегашна цена от 86,36 лв. с ДДС.
Въпреки няколкократно отправените възражения и становища на дружеството, ДКЕВР определя една от най-ниските норми на възвръщаемост на компанията в сектора от 4%. С това Комисията не само определя нереално ниско ниво на възвръщаемост, сравнено с региона, но на практика отказва да стимулира инвестирането в нови и високоефективни технологии, което е едно от постиженията на EVN в сектора.
Не може да не бъде отчетен и фактът, че EVN България Топлофикация, която има най-ефективната когенерация в България, получава една от най-ниските добавки за високо-ефективно комбинирано производство в сравнение с всички останали когенерации на природен газ.