Цветанов: Специалните служби реагираха неадекватно по казуса с банките
Секция: ПОЛИТИКА
01 Юли 2014 15:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветанов: Специалните служби реагираха неадекватно по казуса с банките

София /КРОСС/ Според бившия вътрешен министър Цветан Цветанов целта на управляващите с реформата в сектора за сигурност е била неадекватната реакция при ситуацията с банките в последните дни.
"Ако имахме нормален парламентарен контрол, мисля, че щяхме да имаме изпреварваща информация за всички процеси в държавата, дори последната една седмица", заяви Цветанов на пресконференция. Той изтъкна, че специалните служби са реагирали неадекватно в последните дни.

"А знаете, че в ДАНС е и финансовото разузнаване, има отдели, които се занимават точно с всичко, свързано с банковия сектор, и всеки от нас ясно трябва да си даде отговор дали цялостната реформа "Бисеров – Йовчев" не беше провокирана, за да имаме това, което имаме днес?", попита той.
Цветанов каза още, че в края на юли се очаква ГЕРБ да представи управленската си програма за бъдещ мандат в сектора за сигурност. Тя със сигурност щяла да включва възстановяването на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), подчинена на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) с промените в закона за ДАНС от юни 2013 г. С поправките според бившия вътрешен министър възможностите за парламентарен контрол са ограничени значително.
"Защо беше направен този проект ГДБОП да влезе в ДАНС? Защото шефът на ДАНС не подлежи на парламентарен контрол", подчерта той.
Като пример за провала в сигурността Цветанов даде информация от годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора. В него се посочвало, че сливането на ГДБОП с ДАНС в България е довело до задънена улица серия от разследвания, свързани с трафика на хора, а по думите на зам.-председателя на ГЕРБ в някои от тях има замесени и политически лица.