Вигенин представи приоритетите на България в рамките на италианското председателство на ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
01 Юли 2014 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вигенин представи приоритетите на България в рамките на италианското председателство на ЕС

/КРОСС/ С Италия споделяме много сходни позиции по редица въпроси от дневния ред на Европейския съюз. България ще подкрепя според възможностите си постигането на целите на италианското председателство на ЕС и ще продължи активно да участва в европейската политика. Това заяви министър Кристиан Вигенин на публична дискусия на тема „ЕС по време на италианското председателство и къде е България", организирана от ПанЕвропа България, съвместно с Атлантическия клуб.
От своя страна италианският посланик в София Марко Контичели пое символично председателството на Евросъюза и предложи поглед към развитието на Европа през следващите шест месеца. Той представи на кратко и в аванс приоритетите на страната, сред които са постигането на икономически растеж и борба с безработицата, защита правата на гражданите, въпросите свързани с миграцията, засилване на глобалната роля на ЕС.
В изказването си министър Кристиан Вигенин се спря на основните приоритети за българската страна в контекста на италианското председателство. „За нас е изключително важно през следващия мандат на европейските институции да предотвратим фрагментация и разделения вътре в ЕС. Вярвам, че споделяме обща визия с Италианското председателството на Съюза и имаме общи цели да запазим интегритета, междуинституционалния баланс и да зачитаме общностния подход", подчерта той.
България споделя с италианското председателство общо виждане относно продължаване на политиката на разширяване на ЕС, която остава силна мотивираща сила за осъществяване на реформи в съседните ни страни на Западните Балкани и трябва да заема приоритетно място в европейския дневен ред.
В областта на енергетиката България ще подкрепи усилията на италианското председателство да се постигне баланс между енергийните и климатични цели и целите за конкурентоспособност и сигурност на доставките. Подкрепяме акцента, който италианското председателство поставя върху диверсификацията на пътищата и източниците на енергийни доставки чрез бърза реализация на подбрани инфраструктурни проекти за внос на енергийни ресурси и изграждане на реверсивни връзки, посочи министър Вигенин. По думите му, всички проекти, които имат потенциал да допринесат за диверсификацията на източниците и маршрутите, следва да се разглеждат като част от мерките за подобряването на енергийната сигурност.
Външният министър заяви и подкрепа за намеренията на Италия да постави сред основните си приоритети борбата с нелегалната миграция, охраната на границите на Съюза и прилагането на Общата европейска система за убежище. Според нас основен акцент трябва да се постави върху мерките за засилване на солидарността по отношение на държавите-членки, подложени на най-силен натиск, отбеляза той. В същото време е особено важно да се вземат мерки срещу същинските причини за миграционните потоци, подчерта Кристиан Вигенин.
Важен въпрос за нас, по който очакваме продължаването на активните дискусии с европейските ни партньори през есента на 2014 г., е присъединяването на България към Шенгенското пространство. Страната ни изпълни всички условия и изисквания за членство в Шенген. В контекста на увеличен миграционен натиск върху външните граници на Съюза доказахме, че сме сериозен и надежден партньор, който изпълнява всички отговорности на шенгенска държава-членка, заяви министър Вигенин.
И по отношение на темата за постигане на икономически растеж и заетост италианското председателство ще може да разчита на подкрепа от българска страна. Постигането на баланс между мерките, целящи фискална дисциплина и тези за постигане на растеж и заетост е от изключителна важност, бе категоричен външният министър.
През изминалите шест месеца българското правителство и МВнР работиха в тясна координация в гръцкото председателство, постигайки добър диалог и сътрудничество. Вярвам, че те ще продължат и с италианското председателство и ще можем заедно да постигаме положителни резултати - както от полза за ЕС, така и за България, заяви в заключение министър Кристиан Вигенин.