Шефът на МААЕ посети "Козлодуй"
Секция: ИКОНОМИКА
01 Юли 2014 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на МААЕ посети "Козлодуй"

/КРОСС/ На 1 юли в АЕЦ "Козлодуй" пристигна Юкия Амано, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Той бе придружен от асистента си Конлет Брейди. Делегацията включваше също посланик Светослав Спасов - постоянен представител на Република България към ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и заместник-председателя на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров, Александър Рогачев - директор "Международно сътрудничество" в АЯР, и Лъчезара Стоева, началник-отдел "Контрол на въоръженията и неразпространение" към Министерството на външните работи.
Гостите бяха посрещнати от изпълнителния директор и от представители на ръководния екип на АЕЦ. Иван Генов приветства Юкия Амано с добре дошъл и подчерта задоволството си от дългогодишната добра съвместна работа между българската атомна централа и МААЕ. Той изрази надежда, че и в бъдеще Агенцията ще продължи да подкрепя развитието на АЕЦ "Козлодуй" със своите съвети и експертни оценки. Пламен Василев, директор "Безопасност и качество", показа в презентация основните проекти на дружеството и постави специален акцент върху мерките за повишаване на безопасността, въведени след стрес тестовете.
На свой ред, Юкия Амано благодари за възможността да посети българската АЕЦ и каза, че целта на визитата му е да се срещне с хората, които определят политиките по отношение на ядрената безопасност. Генералният директор на МААЕ подчерта, че безопасността се гарантира не просто от проекта на съоръженията, а от хората.
"Днес научих много от вашия опит. Вие правите много усилия да модернизирате ядрената централа и сте внедрили много мерки след аварията във Фукушима" - каза Юкия Амано. "Бих казал, че има стабилен ръст в използването на ядрената енергия дори и след аварията във Фукушима-Даичи" - добави той.
В рамките на визитата делегацията посети Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, командната и машинната зала на 1000-мегаватовия пети блок, както и учебно-тренировъчния център на АЕЦ "Козлодуй".